Zo zijn onze manieren: rijke hufters in Washington

Hoe kan iemand verrast zijn over het misbruik van overheidsgelden door ministers rondom Trump? De baas geeft zelf het voorbeeld. Trump en zijn familie hebben al meer geld opgesoupeerd aan reizen en bescherming dan Obama in twee jaar deed. Maar goed, president is president.

Zijn onderknuppels echter hebben de manier van de elite die zichzelf boven de wet waant. Minister van Financiën Mnuchin gaat, denk ik, niet al te lang overleven. Hij heeft zijn neus diep in het achterste van de president gestoken, hem zelfs als joodse politicus verdedigend toen Trump zijn onzin over Charlottesville debiteerde. Mnuchin probeerde ook overheidsvliegtuigen voor zijn huwelijksreis te krijgen en liet zich naar Tennessee vliegen, met zijn Marie Antoinette achtige echtgenote. Deze man is stinkend rijk.

Minister van Gezondheid Price spant de kroon. Vooraf is het goed om te weten dat Prince als Afgevaardige rijk werd omdat hij investeerde in bedrijven die te maken hadden met onder handen zijnde wetgeving. Als minister probeert hij alle publieke gezondheidszorg uit te kleden maar aarzelt niet om tot nu een miljoen te spenderen aan vluchten met overheidsvliegtuigen. Ook Price is rijk, elitair en heeft blijkbaar geen ethische scrupules.

En dan is er nu minister Zinke van het ondermijnen van de Amerikaanse natuur die dure vluchten liet uitvoeren. De antimilieu baas van het milieubureau die voor 25.000 een superveilige telefooncel in zijn kamer liet opzetten.

Het is allemaal treurigstemmend voorspelbaar en normaal. Dit zijn de Republikeinen die ieder kleine schandaaltje van Clinton opbliezen tot god weet wat (Obama kende nauwelijks schandalen in zijn regering, nou ja, voor Trump kiezers was het grootste schandaal dat een zwarte man daar zat – niet eens in Amerika geboren). Trump zal hen niet de laan uitsturen, het volgzame Congres zal er niets aan doen.

Mijn voorspelling is niettemin dat de dagen van Price en Mnuchin geteld zijn. Beide zijn hielenlikkers maar ook kom je daar ver mee bij de psycho, ze hebben bar weinig gepresteerd. Price heeft het aantal abortussen in de VS flink kunnen opjagen maar kon Obamacare er niet door krijgen. Mnuchin is een toeschouwer bij zijn eigen belastinghervorming. Ze zullen nu de ‘kleine Jeff’ behandeling krijgen, naar Jefferson Beauregard, de racist op Justitie, en gekleineerd en beschimpt worden. Als ze zo houden van macht als ze tot nu toe lieten zien, dan blijven ze zitten tot de psycho genoeg van hen heeft, of een zondebok nodig heeft voor slecht beleid.

Wat hen ook overkomt, ze verdienen het ten volle.