Wie wil nog werken voor de psycho?

De psycho heeft zijn directeur communicatie, Mike Dubke, ontslagen. Nou ja, de man heeft zelf ontslag genomen voordat hij over de klif geduwd werd. Sean Spicer, wiens reputatie na vier maanden Trump aan gort ligt, onherstelbaar beschadigd, zal wel snel volgen.

Misschien is dit het begin van een grote schoonmaak, misschien niet. De grootste opruiming zou Jared Kushner zijn, de schoonzoon in wie veel mensen enige vertrouwen hadden gesteld dat hij de psycho kon behoeden voor zijn slechtste aanvechtingen. Kushner zelf blijkt een slechte aanvechting te zijn. Gaat hij ontslagen worden? Lijkt er eerder op (lekje, lekje) dat hij, ‘zoals afgesproken’, na zes maanden besluit om terug te gaan naar New York. Daarmee is hij niet van de onderzoeken af.

Wat het allemaal betekent is dat de ongelukkige arme peuter in het Witte Huis nog ongelukkiger, nog eenzamer zal worden dan hij al is. Zelfs in zijn verkalkte hersens moet doorgedrongen zijn dat het niet allemaal lekker gaat – en zelfs dat de Europa trip niet het gigantische, fantastische, wonderschone succes was dat hij claimde. Zelfs de ontvangst door de sponsors van het terrorisme in Saudi Arabië oogt al lang niet meer zo lekker.

De psycho zal nog veel ongelukkiger worden. Het echte probleem is nu: wie wil er nog in dit Witte Huis werken? Trump zal moeten terugvallen op loyalisten en mislukkelingen zoals Corey Lewandowski en Chris Christie, die elders geen emplooi kunnen vinden. Iemand met een beetje ambitie in Washington past wel op zich aan deze president en deze staf vast te klinken. Misschien verandert dat als Priebus ontslagen is en Trump werkelijk een goede kinderoppas vindt en ook naar hem luistert, en mensen goede sier kunnen maken met het ‘redden’ van dit Republikeinse project. Maar voorlopig zal de spoeling dun zijn.

Ondertussen escaleert de ruzie tussen Trump en Merkel, nadat de botte hond zich in Europa had gedragen zoals hij altijd doet: als een botte hond. Ik vermoed dat het bondgenootschap dit wel overleeft – ik geef het een betere kans dan Trump zelf.

Trump is ontevreden met zijn communicatie team. Hij vraagt zich af, zo luidt het, waarom hij de laatste tijd nooit meer een goede pers krijgt. Wie gaat het hem vertellen?