Waarom evangelische zeloten gevaarlijk zijn. Het is niet omdat ze dom zijn.

Verscheidene media rapporteerden over Trumps bezoek aan een evangelische bijeenkomst in Florida. The Guardian was er een van.

We kijken er niet meer van op: totalitaire christenen (geen enkele andere visie op de wereld respecterend dan de hunne) zijn nu vast deel van de Amerikaanse regeringscoalitie. Zelfs mensen die denken dat het hier gaat om dezelfde idioten die in 1925 het bekende Scopes-proces voerden om onderwijs dat rekening hield met de evolutietheorie te verbieden gaan nu op één knie om hun steun te betuigen aan deze groep. In ruil daarvoor steunt deze groep die politici gedachtenloos.

Zorgwekkend is niet zozeer dat deze mensen Trump-de-zondaar ondersteunen (en elke transgressie van een progressief moreel veroordelen). Ze zouden dezelfde steun bieden als een moralistische bekrompen geest als Mike Pence president zou zijn. Ze zouden de duivel zelf steunen. Het punt is niet wie hen biedt wat ze willen, het opleggen van hun moraal aan de samenleving en een haatdragende houding tegen alle niet-christenen, het punt is dat iemand dat biedt. Of die persoon dat werkelijk meent, is niet belangrijk. Wat het persoonlijk leven van die persoon is doet er niet toe. Het is de evangelische variant van Trumps claim dat hij ongestraft iemand kan neerschieten op Fifth Avenue. Hij bewijst dat hij ook ongestraft zijn moreel kompasloze leven kan leiden zonder schade onder de totalitaire christenen.

Nee, wat werkelijk bezorgt is dat deze mensen denken dat Trump – of wie dan ook die doet wat ze willen – gestuurd is door God. Ik kan leven met hypocrieten die de tering naar de nering zetten om gedaan te krijgen wat ze willen. Ik ben katholiek opgevoed, ik herken dit soort moraliteit. En, eerlijk is eerlijk, je hoeft niet zo opgevoed te zijn om flexibiliteit in de politiek een goede zaak te vinden.

Maar de vaststelling dat zo´n twintig procent van de Amerikanen dit soort onzin accepteert als boodschap van God en daarmee een inderdaad totalitaire laag over de samenleving leggen, is huiveringwekkend. Domheid is één ding, en veel Amerikanen zijn oliedom, maar dit soort goosestep-gedrag door mensen die hun geloof het enige goede in de wereld beschouwen, is heel wat anders. Right or wong, it´s my country is nu vervangen door right or wrong, he does what I want him to do. Dat is nog veel beangstigender.

Een dictator, een autoritaire leider in de Verenigde Staten hield ik lang voor onmogelijk. Niet meer. Het is dat Donald Trump niet slim genoeg is om een democratische coup d´etat te plegen, maar dat dit mogelijk is, is nu voor iedereen zichtbaar.