Vertrek van Coats geeft Trump nieuwe kans het systeem te corrumperen.

Dan Coats, de intelligence director, iemand die met enige intelligentie de gegevens van de verschillende intelligence bureaus samenvat voor een niet zo intelligente president, heeft ontslag genomen. Er valt niet te werken met deze president, daar komt het op neer.

Waar het ook op neerkomt is dat Trump zo opnieuw een ambt kan corrumperen dat bedoeld is om de rechtsstaat overeind te houden. En hij heeft er geen gras over laten groeien, een acoliet, een stel-geen-lastige-vragen-aan-de-psycho, wordt de opvolger van Coates, afgevaardigde Ratcliffe. Niet well respected zoals Trump roept, maar een klein Republikeintje dat nu de kans krijgt groot te spelen.

Met de minister van Justitie omgevormd tot zijn persoonlijke jurist zien we hier een verdere corrumpering van het systeem. Nog goed dat de CIA en de FBI relatief veilige directeuren hebben, op andere terreinen van informatievergaring (buitenlandse zaken en defensie) is het minder florisant gesteld. 

Je zou mogen hopen dat de Senaat die de benoeming van Ratcliffe moet goedkeuren, zijn werk zou doen en de man rustig in het Huis laat zitten. Maar daarvoor is het al te laat. De Senaat heeft zichzelf gecompromitteerd op een manier die laat zien dat het probleem niet Trump is maar de Republikeinen. De psycho krijgt wie hij wilt.