Uitverkoop in Washington

Zo, nu is het officieel: je kunt de politiek kopen. De Koch broertjes en talloze andere grootgevers aan de Republikeinen krijgen waar ze op uit waren: een feest voor de hoge inkomens. De belastingwetgeving die er nu doorgejast is, is asociaal en zal de samenleving tot in lengte van jaren verlammen, maar dat is waar de Republikeinse Partij voor bestaat.

We hoeven ons geen illusies meer te maken – als iemand dat nog deed. John McCain stemde voor, nadat hij een half jaar lang de heilige pias uithing over procedures, de eer van de senaat en meer van dat soort praatjes voor de vaak. Susan Collin, senator voor Maine, hangt de noordoostelijke gematigde conservatief uit maar stemde keurig voor. En de winnaar in deze groep van hypocriete destructieve lui: Jeff Flake, senator voor Arizona, die een heel boek volpende met kritiek op Trump en in 2020 kandidaat wil zijn voor het presidenschap, bleek geen geweten te hebben.

Het probleem van deze wetgeving is niet enkel het zakkenvullen van de elite, de psycho voorop, maar vooral het lamleggen van de overheid. De enorme tekorten die zullen volgen, de crisis bij de volgende recessie, zullen elke mogelijkheid van beleid de nek omdraaien. Ziektekostenverzekering is weer terug bij af, de schande van tientallen miljoenen onverzekerden in het rijkste land ter wereld. De infrastructuur blijft beschamend: om maar iets te noemen, geen enkele hoge snelheidstrein in het rijkste land ter wereld. Wel weer bakken met geld naar defensie.

De Republikeinen hebben nu wat ze wilden, de enige reden waarom ze voor Trump kozen. Never mind die suckers van kiezers die zich door Trumps cultuuroorlog laten opjuinen om voor hun eigen ondergang te stemmen, het zijn de kiezers die belastingen en anti overheidsdenken de hoogste prioriteit geven, plus de evangelische singel issue stemmers, die nu hebben wat ze wilden. Ik weet niet of het per se goed is Trump. Die hebben ze nu niet meer nodig. Liever hebben ze een echte Koch-acoliet als Pence.

Voor de rest van de samenleving zit er niets anders op dan in verkiezingen te laten zien dat de kiezers het niet eens zijn met de destructie van Amerika. Ik reken er niet op. Amerika is een samenleving in verval en gisteren kreeg dat verval een extra zetje.