Uit de weg, daar komt het Amerikaanse ziekenfonds

Bernie Sanders kwam vandaag met een nieuw plan voor ziekekostenverzekering, in essentie een ziekenfonds voor iedereen. Wil je bijverzekeren, prima, maar de basis is voor iedereen hetzelfde.

Het is duurder voor de overheid dan de huidige plannen maar daar staat tegenover dat a) iedereen verzekerd is, b) bedrijven niet meer in de secundaire voorwaarden hoeven te rotzooien, c) een einde komt aan de irritatie van zowat iedere Amerikaan als hij met zijn verzekeraar in de slag moet om vergoed te krijgen wat hij dacht dat vergoed zou worden.

Ik moet bekennen dat ik vorig jaar tegen Sanders’ plannen was. Het leek me onverstandig om Obamacare weer helemaal te vervangen. Inmiddels is de situatie veranderd. De Republikeinen zijn lelijk op hun bek gegaan met hun pogingen Obamacare de nek om te draaien zonder een serieuze vervanging te kunnen vinden. Ik denk dat het klimaat rijper is, misschien nog niet rijp genoeg.

De joker is de psycho die in momenten van helderheid op het Australische systeem heeft gewezen dat Sanders als voorbeeld heeft, en die tijdens de campagne een beter, groter, mooier plan beloofde. Ik zie hem nog niet aan boord komen, maar sluit het ook niet uit.

Ik vrees dat de eerste reactie van een redelijk columnist als Dana Milbank van de Washington Post typerend zal zijn. Titel: de Democraten zijn socialisten geworden. Huh? Maar dat zal het verhaal zijn.