Trump verdeelt … en heerst

Laten we er geen doekjes om winden: dit is een goede verkiezingsuitslag voor Trump. En voor Mitch McConnell, de kwade genius achter Republikeins beleid. De democraten krijgen het Huis maar niet in een overweldigende golf. De Republikeinen voegden zetels toe aan hun meerderheid in de Senaat. 

Alle kansen op doorbraken van Democraten in de Senaat gingen teloor. Twee vrouwen, Claire McCaskill en Heidi Heitkamp verloren, Arizona mag nog een lichtpuntje bieden maar ik zou er niet op rekenen. Ted Cruz won krap, maar hij won.

Het werd al zichtbaar bij de eerste uitslagen (net als in 2016): Florida ging verloren. Zowel de Senaatszetel als de gouverneurspost werden Republikeins. In Georgia won de Republikein die de kiesregisters manipuleerde.

We hoeven niet in detail te gaan om een paar dingen te concluderen.

Amerika heeft Trump niet verworpen.

Trumps campagnestijl werkt, racisme en schrik aanjagen is een middel om kiezers over te halen – althans zijn kiezers en die zijn voorlopig in de meerderheid. De Republikeinen doen het al jaren, nu in overdrive. Reken erop dat ze door zullen gaan.

Zwarte kandidaten in het zuiden is een brug te ver, zeker in dit klimaat.

De Democraten hebben het Huis maar met zo’n kleine meerderheid dat ze  waarschijnlijk niet meer zeuren over impeachment.

Intense en onoverbrugbare verdeeldheid zal de norm blijven.

Donald Trump zal vandaag claimen dat hij persoonlijk ervoor gezorgd heeft dat de verkiezingen geen ramp werden voor de Republikeinen, en voor de verandering heeft hij gelijk.

Een vergelijkbare analyse geeft Cas Mudde vandaag in The Guardian