Trump ruimt op

Senators Corker en Flake vertrekken. Corker nadat hij is bekeerd van een vroege Trump liefde, Flake omdat hij kon zien aankomen dat hij in 2018 zou verliezen, niet eens de nominatie zou verwerven in Arizona.

Alle twee waren ze kritisch over Trump, om het zacht uit te drukken. Flake was daar meer uitgesproken in, hoewel hij het afgelopen half jaar met de obstructie Republikeinen meestemde.

John McCain is ook aan het vertrekken omdat hij binnen niet al te lange tijd dood is. Hoewel hij tijdens de voorverkiezingen zich door Trump liet beledigen omdat hij bang was van een uiterst rechtse idioot te verliezen, is hij daarna kritisch geweest. Hij hoeft niet de hemel in geprezen. McCain is een man van eer, maar was deel van de Keating Five die in de jaren tachtig toestond dat Savings and Loans miljarden roofden. En McCain gaf ons Sarah Palin toen hij de grootste fout maakte van zijn carrière door te denken dat hij in 2008 nog net zo fris en fruitig was als in 2000 (politici leren slecht, Clinton deed in 2016 hetzelfde).

Alle drie zullen ze over pak weg anderhalf jaar zijn vertrokken. Helpt dat, vertrekken? Het zou nuttiger geweest zijn als ze de strijd aan gaan. Nu is het winst voor Trump die zijn tegenstanders wegjaagt. Dat zou fijn zijn als het betere senatoren oplevert, maar de kans is even groot dat het aan Trump toegewijde types zullen zijn.

Neem Arizona. Flake dreigde in de voorverkiezingen te gaan verliezen van een uiterst rechtse malloot. Ook in de echte verkiezingen wezen de peilingen erop dat als hij kandidaat was, hij van een Democraat zou verliezen. Nu hij weg is, kunnen de Trump/McConnell krachten een gematigde Trumpistani naar voren schuiven die wel kan winnen. Zijn we niets mee opgeschoten, tenzij we de Democratische kiezers in Arizona voldoende weten op te juinen – dat moet sowieso gebeuren. Vlak daarna komt er een speciale verkiezing voor McCains zetel.

Ook kleine Bush, die, ik moet het Bannon nageven, een van de slechtere Amerikaanse presidenten was, had kritiek op de psycho. En Obama natuurlijk. Ik zou Obama graag zien als cheerleader voor de oppositie tegen de destructieve krachten die Amerika nu in de greep hebben maar dan moet hij toch uitgesprokener worden.

Kortom, sta nog niet te juichen bij deze kritiek op de psycho. Voorlopig levert het nog niets op, het kan zijn positie zelfs verstevigen.

De Republikeinen gaan gewoon door met waar ze goed in zijn: de rijken helpen. De nieuwe begroting leidt tot enorme tekorten. Het is om moedeloos van te worden, want dat doen Republikeinen altijd. Het hoofd van de begrotingsafdeling van het Witte Huis is een van die Tea Party fantasten die in 2009 te hoop liepen tegen tekorten die nodig waren tijdens de grote recessie. Nu maakt hij ze. Paul Ryan, idem dito. McConnell? Ach wat, vleesgeworden hypocresie.

Ook de regels voor Wall Street zijn weer slapper gemaakt, op weg naar de volgende crisis. Waar waren Flake, Corker en McCain? Bij de voorstemmers.