Trump – realiteit: 0-1

De ineenstorting van het Republikeinse project om Obamacare de nek om te draaien is een genot voor het oog. Niet dat er principes aan de orde waren, deze Republikeinse partij is er enkel op uit om belastingen te verlagen voor de rijken en de voorzieningen voor mensen die het minder goed hebben uit te kleden. Maar het geheel was nog veel complexer dan u denkt en de link met belastingen veel groter. Een complex maar inzichtelijk verhaal staat vandaag in de Washington Post. Klik hier.

De baas van Trumpistan komt er achter dat regeren meer is dan je onderaannemers verneuken en je zin doordrijven. De ideoloog van de 1-procent samenleving, Paul Ryan, staat in zijn hemd als leider. De Republikeinen zijn verdeeld en dat is mooi. Obamacare blijft en dat is nog mooier. Het zal nog lastig worden om te voorkomen dat de obstructionisten van de Republikeinen gezondheidszorg ontmantelen door niets te doen als er wel wat nodig is, maar als ze dat doen dan kan in november 2018 met des te meer kracht een Democratisch Huis gekozen worden die deze wetgeving wel kan maken, waarna Trump (of tegen die tijd, Pence) alleen maar kan vetoën.

De agenda van Trump ligt nu op zijn gat. Belastinghervorming is minstens zo moeilijk als health care, iets wat de psycho nu ook gaat ontdekken. Die hele infrastructuur belofte, waarop een deel van de groei van de aandelenmarkt is gebaseerd, zal een holle frase blijken. De Democraten doen er goed aan een infrastructuur voorstel in te dienen om het door de Republikeinen te laten afwijzen. Dat moet dan wel een voorstel zijn dat in 2020 uitgevoerd kan worden en niet, net als de Trumpistan beloftes, totaal inhoudsloos blijken.