Trump maakt zichzelf belachelijk, en dat is goed voor Amerika.

Ik begin van mening te veranderen over de gevolgen van Trumps weigering de uitslag van de verkiezingen te erkennen.

Zeker, het blijft getuigen van een stuitend disrespect voor het democratisch proces, en het richt blijvende schade aan. Te veel Amerikanen verliezen vertrouwen in het proces, niet omdat fraude is aangetoond maar omdat een bad loser die zoveel mogelijk de laatste twee maanden in zijn ambt probeert uit te melken, hen dat wijsmaakt. En ze geloven het, ook al is er geen greintje bewijs.

Die schade is al aangericht en Trump verdient veroordeeld te worden in het domein van de democratische politiek.

Geleidelijk aan echter krijgt het hele Trump circus een bizarre en voor hem contraproductieve aard. De ’topjuristen’ van Trump zijn dermate idioot dat zelfs Trumpies daar geen steun voor hebben. Minister van Justitie Barr, trouwe paladijn van de psycho, heeft geen fraude kunnen ontdekken en zeg niet dat hij niet zijn best heeft gedaan om de democratie te frustreren.

Er was het absurde ‘interview’ met een loyalist bij Fox News waarin Trump zijn verdachtmakingen, beschuldigingen en andere nonsens ongestoord kon uitventen. Er was een 45 minuten durende tirade, voorbereid, geëdit en blijkbaar helemaal in scene gezet door de Witte Huis staf, waarin Trump zich een totaal losgeslagen idioot toonde.

De labbekakken in de Republikeinse Partij beginnen zich te roeren, ze realiseren zich dat ze als ze nog langer volhouden dat deze malloot niet de verkiezingen heeft verloren, ze zelf elke geloofwaardigheid (such as it is) verliezen. Maar we moeten ze niet laten ontsnappen: de Republikeinen zijn, meer dan Trump die gewoon niet anders kan, verantwoordelijk voor de schade aan de geloofwaardigheid van de democratie. Het zijn machtsbeluste boeven.

Ze beginnen echter bang te worden dat de Republikeinen in Georgia op 5 januari thuis zullen blijven, ze krijgen immers dagelijks te horen dat het hele stemproces in die staat frauduleus is. Zou mooi zijn. Ik heb er overigens nog geen cijfers over gezien maar Trumps tirades tegen per post stemmen konden hem wel eens miljoenen stemmen gekost hebben van Republikeinen die op 3 november toch maar liever niet naar het stembureau gingen.

Laat hem maar lekker doorgaan. Schouderophalen zal zijn deel zijn. Geleidelijk aan wordt deze pathetische malloot een zo zielig type, zich vastbijtend in een verhaal dat niemand verder gelooft, dat het juist de overtuiging van meer Amerikanen zal sterken dat Biden echt gewonnen heeft. Voeg daarbij nog wat corrupte gratieverleningen, uitlokking van een oorlog met Iran en joost mag weten wat ons nog meer te wachten staat. Zelfs Trumpies moeten licht verontrust raken.

Er wordt gezegd dat Trump op de dag van de inauguratie zal aankondigen dat hij in 2024 kandidaat zal zijn. Ik heb zo’n vermoeden dat niemand er die dag nog aandacht aan zal besteden.