Trump als keizer zonder kleren

Ik heb gefascineerd zitten kijken, urenlang. Comey is een professional, de meeste senatoren waren beleefd en stelden verstandige vragen.

Maar vooral het eerst uur was een karaktermoord op de president, niet dat er veel karakter over was, maar toch. Waarom begon Comey zijn spullen op te schrijven? Drie redenen waarvan de derde was, ‘de persoon’. Anders gezegd, hij vertrouwde de man niet.

Trump ontkent dat hij bepaalde vragen gesteld heeft? De president liegt. Comey draaide er niet om heen. De FBI een rommeltje, geen vertrouwen? Leugens. De president van de Verenigde Staten is een pathologische leugenaar, zei Comey. Nu wisten we dat al, maar toch, door het zo op tafel te leggen wordt het een ander verhaal. De sprekende schoothond die perscontacten onderhoudt, had er wel een antwoord op: ‘de president liegt niet’, zei Sara. Het wachten is op een Nixon imitatie door de psycho zelf: ‘Ik ben geen leugenaar’. 

Waarom had hij de memo’s niet in classifed information ondergebracht? Omdat ze dan onhanteerbaar worden. Sterker, hij had het memo waar het om ging ‘gelekt’ via een vriend. Dat is echter geen lek omdat het geen classified informatie was.

Dat Trump nu officieel heeft gehoord wat Comey al drie keer heeft gezegd, namelijk dat hij niet zelf onderwerp is van een onderzoek is een canard. Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat over zijn campagne, over zijn medewerkers en over Trumps pogingen om het Flynn en het Rusland onderzoek van de FBI stop te zetten. En op dat terrein blijft Trump, de psycho president, in de problemen.

Ook Sessions heeft problemen. de minister van Justitie is niet alleen machteloos om zijn vriend de psycho in toom te houden, Comey suggereerde ook dat er onderzoeken gaande zijn die verder gaan de reden waarom Sessions zich nu al heeft teruggetrokken uit het Rusland debacle. 

De reactie van die aartsopportunist Paul Ryan was alles zeggend: de president was nieuw, had geen idee wat hij deed, en moet maar verontschuldigd worden. Sure.

Deze muis krijgt een langere staart dan ik aanvankelijk dacht. Of het impeachment wordt, weet ik niet, maar tot nu toe is ‘death by a thousand cuts’. Niemand gelooft Trump, niet vertrouwt Trump, hij krijgt niets gedaan.

Tijd voor een crisis, de vluchtheuvel voor presidenten in nood.