Tijd om te praten

De Democraten joegen Obamacare erdoor zonder discussie en met enkel Democratische stemmen, zeggen Republikeinen – het eerste is niet waar, het tweede wel.

De Republikeinen probeerden zonder enige discussie en zonder zelfs maar met Democraten te praten Obamacare de nek om te draaien. Lukte niet omdat zelfs bij de Republikeinen een paar Senatoren rondlopen (drie vrouwen onder andere) die niet zo wreed zijn dat ze zoveel mensen hun verzekering willen afnemen.

Je zou denken dat het tijd wordt dat Republikeinen en Democraten eens om de tafel gaan zitten. Obamacare heeft zo zijn problemen, deels veroorzaakt door obstructiegerichte Republikeinse gouverneurs, maar die zijn niet onoplosbaar. Nou ja, niet als je de belastingverlaging voor de rijken die McConnell en zijn wrede bende probeerden erdoor te jassen niet absoluut noodzakelijk vindt.

Ik ben er niet optimistisch over, maar een serieuze wet zou helpen. Sommige Republikeinen zijn onvermurwbaar tegen. Lui als Rand Paul en andere liberariërs en onverbeterlijke anti overheidsmalloten, daar valt niets mee te beginnen. Maar er zijn Republikeinen die hun verstand niet verloren hebben en ook naar hun gouverneurs luisteren – van wie de slimsten weten hoe belangrijk Obamacare is.

De psycho behoort niet tot die groep. Hij was nooit bij zijn verstand, wist nooit wat hij wilde, wat hij steunde en wie hij schade toebracht, laat staan dat hij wist wat hij beloofd had toen hij het had over ‘een prachtige, veel betere verzekering voor iedereen’. Nu is zijn enige beleidsvoorstel Obamacare onderuit halen door het in de praktijk te dwarsbomen. 

Er zijn wel eerder partijdige presidenten geweest, maar zelfden liet iemand zo zien dat de zinsnede ‘algemeen belang’ niets voor hem betekent dan deze psychopaat.