Texaans Republikeinen gaan wild los.

Mijn goede vriend Maarten verkondigt al jaren dat de Republikeinen gek zijn geworden. Ik verzette me altijd tegen die observatie, vooral omdat het miskende dat leidende Republikeinen een uitzonderlijk succesvolle strategie voerden om macht te krijgen en te behouden, en die macht te gebruiken om de belangen die hen steunden te geven wat ze wilden. Dat wil zeggen: zo min mogelijk regulering, noch van arbeidsplaatsen noch van milieu, zo laag mogelijke belastingen voor de rijken, rechters in het Supreme Court om het zakenleven te bevoordelen (want dat is wat ze meestal doen, als wij ons druk maken over abortus en wapens). Het simpelste bewijs is de verkiezing van de psycho die slechts twee dingen in zijn losers termijn tot stand bracht: jawel, lagere belastingen en het voordragen en met hulp van McConnell laten benoemen van conservatieve rechters. Er is niets geks aan.

Maar ik moet toegeven dat ‘gekte’ in het geval van Texas misschien beter werkt als verklaring. Volgens de NYT heeft de Texaanse Republikeinse Partij op haar conventie een fijn radicaal programma opgesteld dat laat zien dat ze inderdaad gek geworden zijn. Of, gegeven de capaciteit van Republikeinen om zich te voegen naar de leugens van Trump, misschien zijn ze normaler dan we zouden mogen hopen. Het gaat echter verder dan macht verwerven, hier wordt een programma opgesteld van binnenlandse politieke terreur. Ook een bekend verschijnsel: anti-overheidsactivisten die via de overheid hun moraal willen opleggen – om niet te spreken over hun waarheid.

Ga maar na. Deze Republikeinen hebben nu officieel in hun programma vastgelegd dat Joe Biden niet legitiem de president van de VS is. Ze veegden hun conservatieve senator Corbyn de mantel uit omdat hij in de Senaat met Democraten praatte over minimale wapenbeheersing. En voor de goede orde voegden ze er aan toe dat homoseksualiteit ‘een abnormale keuze van levensstijl’ is. Studenten moeten voortaan onderwezen worden in de ‘rechten van het ongeboren kind’. U herinnert zich dat de Texaanse anti abortuswet, in strijd met het geldend recht, abortus verbiedt na zes weken zwangerschap (klik hier voor wat er gebeurt als deze wrede mannen hun zin hebben gekregen). Transgender als identiteit bestaat niet. Oh ja, en het zou ook fijn zijn als de Burgerrechten wet van 1965 werd ingetrokken.

Dit is hetzelfde Texas dat regelmatig overstroomt als er een orkaan langskomt, dat vorige winter in de kou kwam te zitten (met een paar honderd doden en Ted Cruz op vakantie naar Mexico) omdat zogenaamde marktwerking de elektriciteitsleverantie de nek om had gedraaid. Een staat die voorop loopt in armoede, slecht onderwijs en, niet te vergeten, waar iedereen, gek of niet, met een verborgen wapen mag rondlopen.

Ik zou mogen hopen dat de Texaanse kiezer niet zo gek is als deze Republikeinse Partij. Maar dat is veelgevraagd in een staat die Ted Cruz als senator heeft en Greg Abott als gouverneur. Het valt te voorzien dat de Republikeinen in november weer zullen domineren (al zal Beto O’Rourke proberen Abott te wippen) en dan wordt dit programma het programma van de mensen die de staat leiden. 

De Republikeinen legden ook formeel vast dat Texas het recht heeft om zich af te scheiden van de VS en wil dat het Congres van de staat dat nog eens bevestigt. Lincoln had het een en ander te zeggen over de vraag of staten zich konden afscheiden. Maar laat ik deze Republikeinen krediet geven: misschien hebben ze daar een goed punt. De Lone Star State weer alone. En good riddance.