Slechte avond, precies wat waar we bang voor waren. Niet een uitzondering.

Vooruit, nog een keer het debat en de bejaardheid van Biden.

Er wordt door Bidens omgeving bij herhaling gezegd dat dit een uitzondering was, een ‘slecht avond, kan gebeuren’. 

Het punt is dat het debat precies het omgekeerde was. Het had moeten laten zien dat de berichten en zorgen over Biden onterecht waren en dat deze avond de ware Joe Biden te zien zou zijn. Dit debat was geen uitzondering. Het liet precies zien wat er aan de hand is. Het was geen slechte avond, het was een gewone avond, precies wat we verwachtten en wat we vreesden.

Inhoudelijk kun je vaststellen dat de positie van Kamala Harris de afgelopen dagen sterker is geworden. Ze staat klaar en ik denk dat ze het ook zou kunnen. In elk geval biedt ze een eenheidsmogelijkheid waarachter iedereen zich zou kunnen scharen.

De andere opties, met name Gavin Newsom, zijn meer omstreden en zouden kunnen leiden tot een onaangename competitie tussen Democraten. Waarom Newsom? Hij is een goede gouverneur van Californië maar tegelijk het symbool van die staat. En de rest van het land is niet meer zo enthousiast over Californië als het ooit was – toen het land jong was en je naar San Francisco trok met een bloemetje in je haar. Hij heeft ook een enorme faux stap begaan tijdens de corona crisis door tijdens een lock down in Sonoma in een sterrenrestaurant te gaan eten. 

Nee, dan Gretchen. 

Het wachten is tot senaatsleider Chuck Schumer samen met minority leader in het Huis Hakeen Jeffries een sessie bijeen roept van top Democratische gekozen officials, vergezeld van Barack Obama, die zich verenigen over de te volgen strategie. 

Biden is toast. Het wachten is enkel tot hij het zelf ziet – hopelijk wordt hij wakker en suft hij niet door, zoals hij naar eigen zeggen tijdens het debat deed.