Sanders moet zonodig nog een keer.

Bernie Sanders heeft toch de verleiding niet kunnen weerstaan. Hij moet en hij zal nog een keer campagne voeren. Ik denk niet dat dit goed zal aflopen voor deze krasse bejaarde, maar anders dan voor Joe Biden zal het geen drama worden omdat Sanders de strijd voert voor de agenda. Voor mij lijkt hij erg op George McGovern in 1984: alleen aanwezig als geweten van de Democraten (al is hij nog steeds geen Democraat).

Ik denk dat Sanders een nuttige rol kan vervullen door Trump steeds maar weer aan te vallen, door linkser te zijn dan de andere kandidaten (die een groot deel van zijn agenda hebben overgenomen) waardoor zij meer midden lijken dan anders het geval zou zijn en derde weg, middle of the road kandidaten zoals diezelfde oude Biden wel erg slap lijken.

Maar het zou me verbazen als hij in 2020 hetzelfde kan losmaken als in 2016. Dat was zijn jaar, dit keer gaat hij niet ver komen. En in het slechte geval leiden alle bovenstaande argumenten tot het omgekeerde: een uiterst links doelwit voor Trump en zijn bende.

Tweede ronde kandidaten hebben vaak problemen. Ze zijn niet vers meer. Alleen Ronald Reagan lukte het om vier jaar later weer hetzelfde los te maken, met dank aan Ted Kennedy en Jimmy Carter. Maar het slagveld ligt bezaaid met mensen die het nog een keer probeerden – soms, zoals Hillary, met het argument dat het nu haar beurt was. Ga de lijst maar na: Gary Hart was een revelatie in 1984, in 1988 ging hij onderuit. Bob Dole was nog redelijk interessant in vergelijking met oude Bush in 1988, in 1996 was hij een oude krabbelaar. McCain was spannend in 2000, een bejaarde opportunist in 2008. En ja, Hillary die nooit in de gaten had dat 2008 haar jaar was en zonodig nog een keer moest en ons opzadelde met Donald Trump.

Sanders heeft een voordeel in New Hampshire, in februari 2020, omdat hij uit Vermont komt. Ik betwijfel of dat dit keer net zoveel op zal leveren als in 2016. Nog helemaal los van dit alles denk ik dat Sanders een allerbelabberste president zou zijn. Maar daar komen we gelukkig niet aan toe. Voor die tijd is het al afgelopen.