Republikeinse successen: 17 jaar niets

De Republikeinen, ooit een trotse bestuurderspartij, hebben de afgelopen zeventien jaar niets, nul, nada tot stand gebracht. Nou ja, twee belastingverlagingen onder kleine Bush, leidend tot enorme tekorten, en in 2001, voordat de Cheney bende de zaak overnam, de Leave no Child Behind wet, samen met de Democraten en door de GOP gedumpt zodra ze konden.

Het blijft verbazen, die vasthoudendheid, die gemeenheid, die domheid, die eindeloze pogingen om Obamacare te vervangen met iets dat twintig a dertig miljoen mensen slechter af maakt enkel om de belasting voor de rijken te kunnen verlagen. Wat zit erachter? Niet de wens van de kiezers.

Als Republikeinen het over ‘achterban’ hebben en wat ze die beloofd hebben, dan gaat het over de financiële belangen, de Kochs’, de Mercers, de rijken van Amerika, aan wie ze zich met huid en haar hebben uitgeleverd. Het is erger dan een schande, het is onbegrijpelijk dat mensen met enig ethisch en moreel gevoel zich ervoor lenen.

Trump, ach die weet niet beter. Je raakt gewend aan zijn cynisch onvermogen. Maar vicepresident Mike Pence, die weet wat hij doet. Die is niet cynisch, die is een actieve obstructionist als het in zijn kraam te pas komt. Een echte Republikein. Breidde in Indiana Obamacare uit omdat daar veel mensen bij geholpen waren en staat nu klaar om de wet de nek om te draaien. Lees het hier in Slate.