Republikeinen krijgen door dat ze de boot hebben gemist

Volgens Politici realiseren de Republikeinen zich dat ze totaal de boot gemist hebben bij Bidens coronaplan. Het plan van 1.900 miljard dollar om Amerika een plezieriger land te maken (niet allemaal aan corona gerelateerd) is populair bij de gemiddelde Amerikaan. Meer dan zestig procent vindt het een goed plan.

Republikeinen hebben met hun talking points (socialisme, park barrel, te groot, te veel, tekorten) niets bereikt. Zelfs Fox kon er niets mee en is liever overgeschakeld over de cancel culture rondom mr. potato head (don’t ask). Als ze het slim hadden aangepakt in de eerste weken, hadden de Republikeinen een deal kunnen krijgen waardoor ook zij krediet hadden opgedaan voor de wet. Ze weigerden, kwamen met een nonsens plan van 600 miljard dat Biden, terecht, afwees als niet serieus. Dus stemde geen enkele Republikein voor het uiteindelijke plan.

Nog los van de merites vind ik dit een interessante ontwikkeling, of vaststelling, misschien moet je het zo noemen. Toen de Republikeinen in 2017 een belastingverlaging voor de rijken organiseerden en zo de begroting opbliezen en de economie stimuleerden of ouderwetse Keynesiaanse manier – zonder dat dat overigens nodig was – rekenden ze erop dat ze deze geslaagde wetgeving konden uitbuiten in de tussentijdse verkiezingen van 2018.

Dat bleek een totale misrekening. Niemand was geïnteresseerd, niet in het negatieve (de Republikeinen naaien de gewone burger), niet in het positieve (de Republikeinen krijgen de economie aan de gang). Ze verloren die verkiezingen, de Democraten kwamen terug met een grote meerderheid in het Huis. Dat Trump in 2020 nog 73 miljoen stemmen haalde, was niet omdat de burger het wetgevend vermogen van de Republikeinen zo waardeerden.

Je mag vaststellen dat Republikeinen geen idee hebben wat voor soort wetgeving de bevolking wel of niet acceptabel vindt. Je mag ook vaststellen dat de Democraten een lesje geleerd hebben van 2009. Go big and go alone. Probeer niet Republikeinen aan boord te krijgen voor wetgeving die de burgers een beter leven geeft. En, belangrijker nog, claim krediet voor de wetgeving die je wel aangenomen krijgt en wrijf het de opponenten in dat ze tegen stemden.

Dat doen de Democraten nu goed en als er geen rampen gebeuren staan de Democraten er voor 2022 beter voor dan je zou verwachten. Wat raadselachtig blijft is dat de burgers die nu Bidens honingpot waarderen, toch in dergelijk grote getale voor de Republikeinen stemden in 2020. Waar is de disconnect? Dat moeten de Democraten zien uit te vinden. Hun wetgeving en sociale programma’s worden gewaardeerd, maar de burgers zijn niet bereid om de Republikeinen voor hun verkeerde inschattingen te straffen. Een behoorlijke uitdaging.