Praatjes hebben gevolgen.

Daar gaan we weer. Thoughts and prayers. Een 18 jarige racist, opgejuind door Trump en zijn acolieten (en dezelfde praatjes verkondigend als Ongehoord Nederland), schiet een supermarkt in een zwarte wijk overhoop. In de jaren tachtig riepen neoliberalen ‘ideeën hebben gevolgen’, nu kunnen we gewoon vaststellen: praatjes hebben gevolgen.

Twee diep pessimistisch stemmende typisch Amerikaanse ontwikkelingen komen hier samen: ongebreideld wapenbezit en ongeremd racisme. En nee, het is geen toeval dat de Republikeinse Partij beide problemen verergert. Evenmin dat de Murdoch-moorddadige pers blijft toeteren over ‘replacement’ en ‘ontvolking’, zoals bij ons de kleine geesten in de club van Baudet dat doen – geholpen met geld van de publieke omroep.

De echte treurigheid is dat het allemaal totaal nutteloos, overbodig en zinloos is. De moordenaar blijkt precies niets te bereiken, behalve het leven van vele tientallen mensen verwoesten.

Wapenwetten gaan niet veranderen, racisme in de VS (en elders) zal niet verminderen. Gevaarlijke praatjes die zwakke geesten verleiden tot dit soort wandaden zullen niet ophouden. Republikeinen zullen niet hun verantwoordelijkheid nemen. Kiezers zullen zich laten bedriegen door ranzige opportunisten.

Thoughts and prayers voor een Amerika dat schijnbaar niet te te stuiten is in zijn neergang. Niet dat al die gebeden in God’s Own Country ook maar iets hebben uitgehaald. Kruis erover.