Overheid sluit. What’s the problem?

De meeste Amerikanen zijn voor de CHIP, de ziektekostenverzekering voor 9 miljoen kinderen, die inmiddels al sinds september een politieke speelbal is. De meeste Amerikanen willen een rechtvaardige deal voor de Dreamers, de 800.000 illegalen die in Amerika opgegroeid zijn en nauwelijks in het land van hun ouders hebben gewoond.

Eh, Donald Trump is voor beide zaken.

So, what’s the problem? Waarom gaat de overheid op slot over deze onderwerpen? Twee redenen: Trump heeft geen idee wat hij wil, als hij wat toegeeft (de grote onderhandelaar staat lelijk te kijk) dan trekt Stephen Miller, de mini-Bannon in het Witte Huis, hem aan zijn ketens terug. Andere reden: de GOP speelt politiek met immigranten. De partij wil een concessie over de muur.

Het leek erop alsof Democraat Schumer vorige week een paar miljard strooigoed aan de Republikeinen wilde geven om te verspillen aan die muur. Dat zou hem de nodige interne problemen opgeleverd hebben, maar de opbrengst was ook aanzienlijk geweest. Nadat Trump daarvoor eerst openstond, was hij later op de dag weer vergeten wat hij gezegd had.

De oplossing? Wie het weet mag het zeggen. Beide partijen denken in november te kunnen profiteren van een sluiting van de overheid. Maar de Republikeinen hebben alles in DC in handen en zijn dus degenen die verantwoordelijk zijn. Hun optreden past in een patroon dat nu al een jaar of dertig bezig is. Reken niet op een compromis van hun kant. Ze hebben de belastinverlaging binnen, voor de rest zal het ze een zorg zijn.