Opnieuw hebben de Democraten het verkeerde gevecht gevoerd.

Het ziet er naar uit dat Brett Kavanaugh geïnstalleerd gaat worden in het Supreme Court.

Dit is een historische ontwikkeling in de zin dat een onverhuld politieke persoon, zoals Edward Luce van de FT zegt ‘an activist in robes’ in het hof terecht komt. Niet dat er niet eerder politici waren in het Supreme Court maar nooit zo’n partijdige hack.

Een andere interessante vaststelling is dat de Democraten, na Clarence Thomas en het Anita Hill debacle, voor de tweede keer een niet gekwalificeerde rechter hebben laten passeren door zich te concentreren op sexual harassment klachten in plaats van simpel niet geschikt zijn. Ik moet toegeven dat dit bij Kavanaugh lastiger was al hadden zijn Starr activiteit en Bush partijdigheid middelen kunnen bieden.

De complexiteit was dat pas de beschuldiging van aanranding aan het licht bracht waarom Kavanaugh zo ongeschikt is. Niet alleen vanwege zijn ‘jeugdige’ (nou ja, Yale student) drankmisbruik en daaraan gerelateerd frat boy gedrag maar vooral vanwege zijn explosie afgelopen donderdag die liet zien dat, inderdaad, deze gepriviligeerde jongen heel goed zich had kunnen misdragen zonder zich dat zelfs maar te herinneren. Daarvoor hebben alle andere frat boys, van corpsballen tot drinkende senatoren, natuurlijk alle begrip.

De Republikeinen maakten een fout door Kavanaugh voor te dragen. Dat deed niet Trump, die heeft geen idee. Hij liet zich influisteren door de Federal Society van conservatieve activisten en raadpleegde waarschijnlijk niet Republikeinse senatoren. Of misschien wel, het zou goed kunnen dat de verwerpelijke senaatsleider Mitch McConnell hem juist adviseerde een partij type te sturen.

Feit is dat het een treurig resultaat oplevert. Een besmeurd Supreme Court in een tijd waarin Trump de democratie ondermijnd en het uitvoerend ambt misbruikt en het Congres ten onder gaat aan zijn eigen lafheid.

Kavanaugh krijgt nog wel een keer de rekening gepresenteerd, vermoed ik. Maar tot dan is de rekening voor Amerika (en voor de wereld) behoorlijk hoog opgelopen.