Op naar de volgende confrontatie

We moeten ons voorbereiden op het volgende vertoon van incompetentie van de Republikeinen in Washington. Begin oktober bereikt de VS het zichzelf opgelegde plafond van 19,8 biljoen dollar (in het Amerikaans trillion) aan geleend geld. Nou ja, die grens was al in maart bereikt maar met kunst en vliegwerk hebben ze hem opgerekt tot oktober. 

Als die grens is bereikt kan het ministerie van Financiën niet meer lenen en  is het mogelijk dat de overheid weer eens zijn poorten sluit. De psycho lijkt die laatste kaart te willen spelen om de beste deal met het Congres te krijgen.

Minister Mnuchin heeft het Congres al een paar keer aangespoord om het schuldenniveau hoger te maken maar … In 2011 en 2013 toen de regering Obama met hetzelfde probleem werd geconfronteerd (als je begrotingstekorten hebt moet je nou eenmaal lenen) zetten de Republikeinen de hakken in het zand en dreigden de overheid te sluiten.

Leuk dat de eeuwige opportunisten nu zelf tegen het probleem aanlopen. De markten worden er zenuwachtig van, niet wetend wat ze van deze regering kunnen of moeten verwachten. Weinig goeds, maar u kunt er vrij zeker van zijn dat het schuldenniveau verhoogd gaat worden omdat er geen begroting is zonder tekorten. En u kunt er net zo zeker van zijn dat volgende keer, als er een Democratische president zit, dezelfde Republikeinen weer geweldige stennis gaan maken.