Ons publieke Fox hoekje

Noem het een guilty pleasure, of een vrijwillige marteling, maar ik kijk af en toe naar Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland, de omroep van Forum voor Democratie. Zoals de Telegraaf met WNL zijn eigen omroep heeft die fungeert als luidspreker voor rechts, zo hebben Forum en zijn beschaafde broertje JA21, Ongehoord Nederland als publiek orgaan. Extreem rechts is nadrukkelijk aanwezig. Noem het mijn plicht als journalist, en burger, om me ervan op de hoogte te houden. En u te informeren.

Wie zeurt er nog over de vermeende linksigheid van de publieke omroep als je deze omroepen bezig ziet? Als je de campagnes van de Telegraaf uitgebreid ziet tot de televisie? Als je verwerpelijke columnisten van die actiekrant als ‘duiders’ ziet opduiken? Je zou haast, met Wilders, hopen dat dat hele omroepsysteem de prullemand in gaat.

Ongehoord Nieuws wisselt af met Tijd voor Max, even voorspelbaar van de al even aburde bejaardenomroep. Ik moet toegeven dat Ongehoord Nieuws veel interessanter is. Fris gewassen jongelingen, het voetvolk van uiterst rechts, in vreemsoortige jasjes met brede paletten en donkerbruine kleuren en het soort kapsel dat je eerder alleen zag bij congressen van evanglisch rechts in Amerika (of kamerleden van Forum). De onvermijdelijke Joost Niemöller, patenthouder van haatzaaierij en samenzweringsonzin, duikt op. Wild ratelende boerenlobbyisten, de huisjesmelker die zijn zetel in de kamer verloor en nu probeert in de Europese ruif mee te eten, de presentator, ook zo’n jonge gelovige maar een veel capabeler discussieleider, pardon stuurder, dan de hopeloze types die er eerst zaten.

Baudet heeft een vaste plek om zijn praatjes te verkondigen. De oprichter van Ongehoord Nederland, ooit een serieuze journalist, mag er zijn opinies ventileren. Alle culturele push punten voor extreem rechts en gewoon rechts (want vergis u niet, de VVD zit er diep in, en de NSC loopt niet ver achter) komen aan de orde. Reportages laten de stem van het volk horen, zorgvuldig geëdit, zodat ze altijd de praatpunten van de dag bevestigen. Ze zijn niet dom, deze lui.

Een reportage over die onverbeterlijke crimineel Hunter Biden. Opgepufte verontwaardiging over Trumps criminele veroordeling. Drag queens, daklozen, asielzoekers, Europa bashers, verrassend is het niet. Wel fascinerend, op een morbide manier, moet ik erkennen. Zoals je Fox News moet kijken om te zien hoe dat burgers in Amerika  verleidt het land naar de kloten te helpen, zo moet je hier af en toe kijken om te zien waar bruin rechts heen wil. En hoever ze al zijn. Ongehoord rukken ze op.