Oeteldonkse farce

Als u straks met maximaal vier personen thuiszit, restaurantafspraken afgezegd, kroegen gesloten, denk dan eens fijn terug aan Oeteldonk. Gisteren, de elfde van de elfde, liepen daar in Den Bosch 25.000 mensen een corona uitbraak te forceren. Je zou bijna hopen dat ze allemaal ziek worden, perish the thought.

Niet alleen Oeteldonk is dommer dan dom. Gisteravond in en rond het Vondelpark liepen honderden kinderen met hun lampionnetjes, of stonden in grote groepen bij elkaar. Ik hoop dat ze niet ziek worden maar het is wel tarten van de duivel, het virus in dit geval. Maar het kon weer, het mocht weer, dus doen ze het. Er moet meer verboden worden.

Nog afgezien van de corona domheid die Nederland in de greep heeft, zie ik in deze twee evenementen aspecten van een andere ontwikkeling: de veralgemenisering en verabsolutering van wat ooit beperkte evenementen waren. Carnaval is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen, met optochten, godbetert, in Amsterdam. Net als voetbal is de leukigheid er vanaf. Dat dateert al van jaren her, zo ongeveer toen Andre van Duin liedjes ging maken die lokale carnvalshits wegdrukten.

Sint Maarten was ooit leuk voor de kinderen in de straat. Nu komen hordes kinderen naar onze straat en omliggende buurten omdat het hier goed van deur tot deur gaan is. Ik doe al jaren die deur niet meer open, sta waarschijnlijk bekend als een soort Scrooge. Als die bezoekers van verre, die vanuit het Vondelpark de chique oud zuid buurt overspoelden, al een erosie lieten zien van wat ooit leuk en klein was, dan deden de opgeschoten vroege tieners het wel die aan je deur bellen en net doen of ze een liedje zingen om wat snoep te krijgen. Sneu als het niet zo irritant was.

Ik heb slechte zin vandaag, u merkt het. De maatregelen die Rutte en Co vanavond weer gaan aankondigen waren niet nodig als ze niet eerder halfwassen regels hadden gemaakt. Als ze niet vielen voor dat Nederlandse verhaal van we doen het op onze manier en niemand vertelt ons wat. Het garandeert overigens geen succes als je wel beschaafd optreedt. De mondkapjes die Duitsers en Italianen keurig dragen in de winkels en publieke plaatsen voorkomen niet dat ook daar uitbraken zijn. Maar er zit tenminste nog wat public spirit achter en een regering die maatregelen durft te nemen. En de uitbraken zijn grotendeels onder de vaccin weigeraars. Die moeten het zelf maar weten, maar ze veroorzaken dat zorginfarct waar Rutte nu tegenaan loopt.

Ik kijk er niet naar, maar las in de NRC dat bij de ouwehoerprogramma’s op onze publieke omroep van teveel gehoorde mensen mijnheer Haga, huisjesmelker vermomd als volksvertegenwoordiger, nog steeds mag roepen dat het maar om een griepje gaat. Ik weet niet of hij weerwoord krijgt van Forum sponsors als Jord Kelder, maar waarom wordt zo’n man gevraagd? Waarom wil iemand nog naar die programma’s komen? De serieuze politici in elk geval niet meer, schreef de zapper van dienst. Ik kan het me voorstellen.

De grote uitbraak van corona begon in Nederland in februari 2020, als ik me goed herinner, tijdens en door de carnaval. Oeteldonk laat zien dat onze leercapaciteit gering is.