Nu is het moment om Pechtold kwijt te raken

Paginagrote advertenties vandaag van Pechtold, met D66 ergens onder in de marge. Naast de berichtgeving over Trumps inauguratie. Nu is het moment, zegt de grote leider.

We moeten niet in Nederland laten gebeuren wat in de VS plaats vond. Ik zag Pechtold eerder deze week ook tegen een reporter verwijtend zeggen dat als de haatzaaier zich vertoont, ze allemaal op hem afstormen, ook al beantwoordt hij geen enkele vraag.

Het irriteert me. Pechtold werd in zijn eerste jaar als kamerlid groot door effectief op Wilders in te hakken. Helaas ging hij er toen nog acht jaar mee door, niet alleen zichtbaar nutteloos maar blijkens de peilingen ook ineffectief. Wilders bouwde Pechtold op en omgekeerd. Als iemand níet kan claimen effectieve oppositie tegen de haatzaaier te hebben gevoerd, dan is het Pechtold wel.

Maar hij zit in de hoek waar de klappen vallen. Het is interessant om te zien hoe een politicus zijn houdbaarheidsdatum overschrijdt. Pechtold roept dat hij premier wil worden, dat doet iedereen die aan het premierdebat wil deelnemen, inclusief de kansloze Klaver. Pechtold heeft zelfs aangekondigd dat hij zal vertrekken als Kamerlid als D66 niet gaat regeren en hem een ministerspost oplevert. De kiezers hebben de boodschap gekregen: dit is de kans om van Pechtold af te komen. Houd zijn partij klein.

Er is iets overrijp aan de man. De one liners die ooit werkten, doen het niet meer. Een kwart van zijn fractie liep weg, de rest stond altijd in de schaduw van de publiciteit omarmende leider. En nu is hij weg als hij zijn mislukt ministerschap niet nog eens mag overdoen. De kiezers zullen ervoor zorgen.