Niks populist, gewoon een zakkenvullende Republikein

De boze blanke kiezers die Trump  een jaar geleden in het zadel hielpen kunnen misschien afhaken (ik ben daar minder optimistisch over dan Ian Buruma in de NRC, die dat wel haast zeker lijkt), het is duidelijk dat Trump minstens één groep in zijn achterban heeft die de grond waarop hij loopt, zal kussen: de evangelische kiezers. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad bediende hen op maat. Dat gold ook voor de benoeming van Neil Gorsuch, de Supreme Court rechter van wie ik vermoed dat hij een nogal desastreuze ideoloog zal blijken te zijn, de anti-abortus praat in het ministerie van Volksgezondheid en de handenopleggingen in het Oval Office. Al komen er honderd vrouwen naar voren die Trump een vieze handtastelijk man noemen en het kunnen bewijzen, deze bijbelfreaks zullen hem blijven steunen.

Na de belastingwetgeving-als-georganiseerde-diefstal kan Trump ook geen kwaad meer doen bij de lobbyisten en de plutocraten die zijn campagne financierden. Voeg daaraan toe de ideologische anti-overheids, pluto-vleugel van de GOP, onder leiding van oliemannetjes Ryan en McConnell, en je komt ongeveer aan de 40 procent die Trump een goede president vinden.

Persoonlijk geloof ik niet in een tweede termijn. Als Trump 20 januari 2021 levend haalt, zal hij liever met pensioen gaan – big, big success. Bijbelfreak Pence staat klaar om het over over te nemen (deze week bleek dat Pence al bezig was met een coup na de pussytape) en als die in november 2020 verliest, dan kan Trump dat toeschrijven aan whatever, niet zijn pakkie an.

Deze populist is zelfs als populist een valse profeet. Hij is gewoon een belangenbehartiger van de rijken en doet dat deels door de evangelische malloten, die je altijd voor je karretje kunt spannen met cultuur onderwerpen, in zijn hok te houden. Reken erop dat er meer komt voor deze lui. De boze blanke kiezer is nu al genaaid door de man die ze als redder binnenhaalden. Maar het duurt lang voordat je mensen ervan overtuigt dat ze op de verkeerde persoon hebben gestemd.

Maar alle analyses over populisme ten spijt, we zien hier een president die gewoon een traditionele zakkenvullende Republikein is.