Nethanyahu probeert Trump te beïnvloeden, niets meer en niets minder

Tien dagen voordat Trump echt wat moet beslissen, komt Nethanyahu met bewijs. Bewijs dat een programma dat in 2003 is geëindigd er ook echt was.

Het past in het patroon van Nethanyahu, van zijn obstructie van Obama tot zijn door de Republikeinen georganiseerde speech in het congres. Zijn enige doel is de deal met Iran om zeep helpen.

Het spul dat hij gisteren afleverde doet dat niet. Minister Pompeo gaf dat met zoveel woorden toe, ondertussen wel het pad plaveiend om de deal op te blazen.

Hopelijk is Europa voorbereid om het opzeggen van de deal door Trump in de scherpste bewoordingen te veroordelen en zich af te vragen of afspraken met de VS iets waard zijn. Het zal wel te veel gevraagd zijn om zich niets aan te trekken van de Amerikaanse sancties, maar dat zou Europa eigenlijk ook moeten doen.

Deze ontwikkelingen, met dank aan Nethanyahu, leiden er alleen maar toe dat de hardliners in Iran meer te zeggen krijgen. En vrijuit kunnen bouwen aan kernmateriaal. Waarna Nethanyahu eindelijk zijn bommenwerpers die kant op kan sturen en we aansturen op de volgende oorlog in het Midden Oosten.