Nachtmerrie scenario

Na de hoorzitting gisteren over de voorgestelde benoeming van Brett Kavanaugh voor het Supreme Court kan ik een nachtmerrie scenario voorstellen voor de Democraten. Zij hebben dit hele spektakel (hoe gegrond onderzoek naar de aanklacht ook was) gespeeld voor wat het waard was: politieke winst in november, met name in de senaat waar de kans op een Democratische overwinning klein is.

De nachtmerrie gaat zo. Na de emotionele getuigenissen van beide hoofdpersonen wordt Kavanaugh of afgestemd in de Senaat (hij zal wel door de commissie heenkomen) omdat twee Republikeinen tegen stemmen of gedwongen zich terug te trekken. Daarna zal Trump de vrouwelijke rechter voordragen die extreem conservatief is. Haar benoeming zal niet kunnen worden afgerond voor de verkiezingen maar boven de markt blijven hangen.

Presto: de verkiezingen gaan niet meer over Trump en zijn chaos maar over het Supreme Court en de vermeende obstructie van de Democraten (ook het verhaal van de Nederlandse Trump-apologeet, voormalig intellectueel, Leon de Winter in de Wakkere Krant, maar dit terzijde). Als dat het onderwerp is en Trump gaat vol op het orgel, dan zullen de evangelische zeloten massaal komen stemmen, vergezeld van neonazi’s, white supremacy types en dergelijke. Het resultaat kon de Democraten wel eens lelijk tegenvallen.

Vandaar het meest voordelige scenario voor de Democraten, een cynisch verhaal: Kavanaugh wordt benoemd in het Supreme Court en de Democraten spelen het hele aanrandings en vooral het frat boy elite verhaal maximaal. Dat heeft precies het effect dat ze nodig hebben: hoge opkomst, vooral van blanke vrouwen die in 2016 zo dom waren om op Trump te stemmen of thuis te blijven.

Nog afgezien van alle andere problemen die Amerika teisteren, is dit een van de grootste kwalen. Dat je cynisch moet zijn, ongewenste ontwikkelingen moet toejuichen om echt tot verandering te komen. De desastreuze nominatie van Hillary Clinton was zo’n ontwikkeling, de benoeming van Brett Kavanaugh kon dat ook wel eens zijn. Cynisme als leitmotiv. Over nachtmerries gesproken.