Momentum is alles en nu heeft de PvdA dat

Een paar verkiezingen geleden hadden we ook in Nederland een soort (gok)markt voor de uitslag van de verkiezingen naar het voorbeeld van de Iowa Markets, als ik me goed herinner.

Was die er nog geweest dan had ik woensdag al mijn geld op de PvdA gezet. Zoals ik gisteren al opmerkte is er een beweging gaande die onderkent dat Asscher en de PvdA weliswaar een klotecampagne gevoerd hebben maar respectabel en betrouwbaar zijn en meer bestuurskracht kunnen bieden in een coalitie dan D66 en Groen Links.

De advertentie in de Volkskrant, een spread met veel tekst, speelt daarop in en ik denk dat het een gouden greep is, gegeven de omstandigheden. Niet dat mensen die tekst helemaal gaan lezen, hoewel krantenlezers toch echt, nou ja, lezers zijn, maar omdat het de huidige boodschap onderstreept: ik kan mijn verhaal nergens behoorlijk doen omdat het niet kan in 45 seconden of omdat een roeptoeter als mevrouw Matroos erdoorheen ratelt, dus doe ik het zo maar. Never mind het lezen, die boodschap zal wel degelijk doorkomen.

Verkiezingen gaan altijd over momentum en op tijd pieken. Wat we hier zien gebeuren, denk ik, is een laat momentum voor de PvdA. Alles wat ze oppikken zal ten koste gaan van D66 dat gewoon een rechts van het midden partij is van mensen die het goed voor elkaar hebben en deels van Groen Links. Maar vooral probeert de partij de thuisblijvers op te roepen en ik sluit zelfs niet uit dat ze wat terugwinnen van de PVV.

De actiekrant van Nederland, de Telegraaf, altijd met zijn eigen VVD agenda, zat de laatste weken op de toer van Jesse Klaver afbreken (en de toet-toet autokiezer behagen). Vanochtend schreven ze voor de PvdA. Ik denk dat de analyse dat de VVD hier probeert kiezers van D66 en vooral van Groen Links probeert naar de PvdA te sturen omdat het daarmee beter kan onderhandelen, terecht is.

Er zit beweging in de campagne. De PVV omlaag, de VVD stabiel  maar at risk, Groen Links ook uitgetopt en de PvdA omhoog. Ook de SP lijkt nu een beetje de wind in de zeilen te hebben. Jammer dat die Iowa markt er niet meer is.