Meer bewijs voor het uit elkaar vallen/groeien

Volgens een rapport van de Economic Innovation Group, een think tank, wonen meer dan 50 miljoen Amerikanen in districten die nog steeds in een voortgaande recessie zitten, met dalende werkgelegenheid en een krimpend ondernemersbestand.

Het gaat om postcodes die worden gedefinieerd als ‘distressed communities’, gebieden waar het aantal ondernemingen daalt, waar de lokale bevolking een laag mediaan inkomen heeft, minder dan gebruikelijk participeert in de arbeidsmarkt, hoge niveaus van armoede en lage opleidingsniveaus kent.

Zuidelijke staten zijn goed voor meer dan de helft van deze gemeenschappen. Alabama (waar Trump deze week campagne voerde), Arkansas en Louisiana horen daartoe, en Mississippi is de staat met de slechtste prestaties: 43 procent van de bevolking woont in distressed communities, minder dan 1 procent in Utah. Het drama voor deze bevolkingsgroepen is dat ze allemaal wonen in rode staten waar hoop op verbetering minimaal is.

De slechtste gebieden, zegt het rapport, kenden de afgelopen vijf jaar een 6 procent daling in banen, terwijl de best presterende gebieden 25 procent groei zagen. ‘De elite gemeenschappen kennen ‘een spectaculaire mate van groei en welvaart’ terwijl in de slechtste gebieden ‘het kleine beetje economische stabiliteit dat er is snel erodeert’.

Het rapport stelt dat dit een al lang gaande ontwikkeling is maar dat het gat steeds groter wordt en dat de gebieden in omgekeerde richting bewegen, van elkaar af.

Klik hier voor het hele rapport en de toelichting.