McCarthy krijgt de rekening gepresenteerd

Niemand hoeft een traan te laten voor Kevin McCarthy, een man zonder principes en nu zonder serieuze baan. Dit was de held die op 7 januari 2021 Trump verantwoordelijk hield voor de putsch de dag tevoren, en een week later naar Florida holde om de voeten van de psycho te kussen. Hij dumpte Liz Cheney toen ze haar grondwettelijke plicht deed. Het is mooi dat hij door MAGA extreem rechts wordt afgemaakt. 

Het is een afrekening, of liever gezegd, de prijs die McCarthy betaalt voor ruggenloosheid. Hij had best wat Democraten mee kunnen krijgen om zijn hachje te redden, maar had zich zo principeloos en opportunistisch opgesteld (impeachment proces voor Biden..) dat hij enkel badwill over had. De Democraten lieten hem rustig stikken in zijn eigen drijfzand. En terecht.

McCarthy’s roemloze aftocht lost natuurlijk niets op. De extreme MAGA idioten zullen alles blokkeren wat in het Huis ter tafel komt, als daar al iets serieus verschijnt. Half november hebben we weer een volgende poging om de overheid te sluiten, eens zien of er nog denkende Republikeinen zijn die bereid zijn met de Democraten te stemmen om dat te voorkomen.

De bottom line van alles wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd, is dat de Republikeinse Partij democratie en rechtsstaat vaarwel gezegd hebben. Dat is de reden dat ze met deze extremisten zitten, dat is de reden dat ze een front runner hebben die voor de helft van hen zelfs niet te verteren valt. 

Dit is het natuurlijke volgende hoofdstuk in het proces dat Newt Gingrich begon, maar dat eerder door Reagan en Nixon was ingezet: destructie van de politieke structuur als we de macht niet hebben, misbruik ervan als dat wel zo is. 

Het drama voor Amerika als derdewereld land is dat deze partij in 2024 nog best Huis, Senaat en presidentschap zou kunnen winnen. Het is waar, politieke partijen stellen weinig voor in de VS, maar als je niet gestraft wordt door de kiezers voor wangedrag dan kun je daar rustig meer doorgaan.