Maandag, Mueller dag

Speciale aanklager Mueller zal vandaag met een (of meerdere) aanklacht komen in zijn onderzoek. Wat precies het onderwerp van dat onderzoek is, blijft deels onduidelijk en deels omstreden. Onduidelijk omdat we niet weten waar Muellers opdracht eindigt. In elk geval moet hij onderzoeken of er ‘collusion’ was, strafbare samenwerking tussen de Russen en de Trump campagne. Of hij ook verder mag gaan om te kijken of er financiële banden waren tussen het Trump imperium en Russen is omstreden. Of Mueller ook het ontslag van FBI directeur Comey en Trumps redenen daarvoor meeneemt, is ook niet geheel duidelijk. Wel kwam Mueller natuurlijk pas op de proppen na de opwinding over het ontslag van Comey.

De mogelijke aangeklaagden vandaag zijn generaal Flynn, de totaal ongeschikte en hopeloos gecompromitteerde eerste veiligheidsadviseur van Trump. Dat kan de Russen betreffen maar de meer gemakkelijke aanklachten zijn die over verborgen contracten met onder andere Turkije, die Flynn had moeten melden. De andere sukkel is Paul Manafort, een klassieke scharrelaar die de corrupte baas van Oekraïne adviseerde en die talloze Russische contacten heeft. Ook hier vallen aanklachten te bedenken.

Jared Kushner, de schoonzoon van Trump die zich de laatste weken gedeisd houdt, ligt minder voor de hand als aangeklaagde. Trump Jr, de dommerik die voor papa hand en spandiensten verricht, staat ook op lijstjes maar domheid is niet strafbaar en vooralsnog lijkt hij de wet niet geschonden te hebben.

Misschien zijn de verwachtingen te hoog gespannen, vandaag. Een paar aanklachten worden voorgelezen, een borgtocht (bail) wordt ingesteld en dat was dat.

Ik zie nog niet direct hoe Trump erin gezogen kan worden. Natuurlijk was hij incompetent bij het benoemen van Flynn maar ook incompetentie is niet strafbaar. Het bevestigt echter het beeld van zijn geklungel dat ook elders opduikt. Over Comey zullen we vandaag niets horen, schat ik zo.

Trump is al tegenactie begonnen door eindeloos over Hillary te tweeten en allerlei oude en niet bewezen verdachtmakingen op tafel te gooien. Vlucht vooruit. Het zal niet werken.

Het grootste probleem voor de psycho is dat het belangrijkste (en enige) deel van zijn agenda deze week uitgebreid behandeld zou moeten worden: de belastingverlaging voor de rijken die weer enorme tekorten gaat veroorzaken. Dit leidt allemaal af. Dat geldt ook voor zijn bezoek aan Azië dat vrijdag moet beginnen. Nogal lullig om daar aan te komen zetten als er net mensen uit je directe omgeving aangeklaagd zijn. Maar of het voor het beeld van Trump in Azië iets zal veranderen, valt te betwijfelen. Dat is al slecht.