Maakt niet meer uit wat hij zegt

Er is iets interessants gebeurd met Trumps uitspraken over landen vanwaar hij geen immigranten wil. Los van de senatoren zoals Tom Cotton die bereid zijn te liegen voor hun baas, maakt het inmiddels niet meer uit of hij ‘shitholes’ of ‘shithouses’ zei of wat dan ook.

Dit is het soort dingen dat Trump zegt omdat hij ze denkt. En iedereen is bereid ze te geloven omdat het over Trump gaat. Wat mij dit vertelt is dat we de man tot alles in staat achten en, dat is de ironie, ook fake news (waar hier, geloof ik, geen sprake van was) over hem als waar accepteren. Anders gezegd: we geloven alles wat over Trump gezegd wordt.

Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Niet alleen omdat we zo het risico lopen in Trumps eigen fake news valstrik te trappen maar ook omdat Trump als zegsman alle geloofwaardigheid heeft verloren. Mocht hij ooit iets serieus willen zeggen, dan moet hij een enorme weerstand overwinnen. Zo gaat de geloofwaardigheid van presidenten aan flarden. Tot nu zonder hoge kosten, maar dat gaat niet zo blijven.