Kunnen we de haatzaaier niet gewoon negeren?

Het dwaallicht dat de partij van de haatzaaiers in Nederland aanvoert, krijgt wat hij wil. Ik zeg niet ‘wat hij verdient’, al zou ik in mijn visie op vrije meningsuiting dat best mogen zeggen. Ik heb nog net iets te veel beschaving om iemand dood te wensen, ook al wenst hij zichzelf met de dood bedreigd. Hij wilde de felst mogelijke reacties, hij krijgt ze. De haatzaaier heeft, kortom, nergens over te klagen.

Want alle gelamenteer over verwerpelijk, afzichtelijk en niet acceptabel gaat voorbij aan de zieligheid van Geert Wilders. Zijn cartoonwedstrijd (wat een orginele gedachte van deze intellectuele voorganger) is enkel bedoeld om in de stilte rondom zijn mislukte clubje wat roering te brengen. Toegegeven, een blote Wilders zou dat niet kunnen maar wat is hij jaloers op Baudet die wel publiciteit en wel kiezers weet te trekken.

Ja, het past in de vrijheid van meningsuiting zoals ik hem beleef om Wilders alle vrijheid te geven te roepen wat hij wil, of het nu over de islam, over zijn poezen  of over Marokkaanse medeburgers gaat. Natuurlijk mag hij dat. En ik mag zeggen dat zijn enige, nu bereikte, doelstelling is om publiciteit te krijgen. Hij vroeg om een doodsbedreiging en hij krijgt hem.

Heel Den Haag en het komkommerjournaille op zijn achterste benen maar kunnen we haatzaaiers als Wilders en Trump niet gewoon negeren? Je kunt ook met die doodsbedreiging omgaan als je niet alle publiciteit eromheen gooit. En kunnen we iedere keer als het weer over ‘afschuwelijk’ en ‘verwerpelijk’ gaat ook vaststellen dat de heer Wilders een verwerpelijk, afschuwelijk mens is, iemand met een verdraaide geest die na 20 jaar in de politiek (gefeliciteerd nog – tijd voor een echte baan?) helemaal niets bereikt heeft dan dat hij permanent bedreigd wordt.

Ik gun dat niemand en ik ga ook niet zeggen dat hij erom gevraagd heeft, al zou mijn vrijheid van meningsuiting dat toestaan. Ik kan wel zeggen dat het me moeilijk valt om medeleven met hem uit te spreken.

Ondertussen gaat het natuurlijk nergens over. Geen zichzelf respecterende cartoonist leent zich voor dit politieke standwerk. Dat is precies wat Wilders niet begrijpt. Als een cartoonist een plaatje maakt waarin hij het nodig en nuttig vindt Mohammed te beledigen, dan mag dat. Zijn of haar vrijheid mag niet aan banden gelegd worden. Als een mislukt populist enkel uit is op een effect en niet op substantie, dan mag dat ook. Maar dan hoef ik geen medelijden te hebben.