Kroonjuwelen in de herhaling

Martin Sommer heeft in de krant zonder mening een punt als hij D66 de maat neemt voor de rigide houding over levenseinde. Heeft Pechtold de outmodische kroonjuwelen van referenda, gekozen burgemeesters en andere zaken eindelijk opgeborgen, komt hij met nieuwe heilige huisjes. Dit was de man die Felix Rottenberg, nog zo’n visionair, zag als een superb tacticus. Pechtolds huidige formatie avonturen doen eerder denken aan zijn wonderbaarlijke ministerschap. We weten hoe dat afliep.

Sommer gaat verder met geneuzel over de SGP en gereformeerde fundamentalisten die klagen dat zij niet de coulance krijgen die moslims toevalt. Huh? Mij lijkt het precies omgekeerd. Terwijl wij altijd de idioterie van Putten, Veluwe en Staphorst accepteerden als Hollandse folklore die in het parlement monddood gemaakt werd door ze in een eigen partij te stoppen die geen invloed had, werden moslims die dezelfde meningen hadden (over homofilie, sex, onderwijs, noem maar op) in de ban gedaan.

De SGP heeft gelijk waar het die vrijheid van denken betreft. Ja, je mag al die ideeën er op na houden in Nederland, zoals zij doen. Je mag zelfs vrouwen buiten de politiek houden, zoals zij altijd doen. Je mag, zoals de Christen Unie doet (of deed), homoseksuele onderwijzers blokkeren. Vrijheid van denken is er voor iedereen. Ook moslims die er onfrisse of ronduit domme ideeën op na houden. Maar de wet is er voor iedereen. Volgens mij zijn die gereformeerde en islamitische fundi’s het daar grosso modo ook over eens. Waar klagen ze eigenlijk over?

Nog even over D66: let op hoe ze in Amsterdam straks een zeperd gaan halen. Weinig bereikt, veel gekraai, de baas naar Den Haag vertrokken, zijn weinig inspirerende fractie achterlatend en nu de rekening gepresenteerd krijgend voor de toeristenplaag in de hoofdstad. Gelukkig is de D66 wethouder er niet in geslaagd de Londense bankiers naar de stad te krijgen. Die zouden het klimaat nog meer verpest hebben. Wie er gaat profiteren van de wankele positie van D66? Ik houd het op de SP, die slim meegeregeerd heeft en zich los maakte van excessen en zijn best deed om die irritante share economy van uitbuitende Airbnb woningmelkers voor zover mogelijk aan banden leggen. Het is niet voldoende maar meer dan de rest deed.