Klein vuil, divers vermaak/afkeer


Twee maanden ouwehoeren, het lijkt de NPO wel.

Het rapport van Plasterk was, althans dat was het oordeel van degenen tot wie het gericht was, vaag, onduidelijk en nutteloos. Nou ja, het liet zien dat ze twee maanden bezig geweest zijn met helemaal niets. Op 10 januari had de stekker er al uit gemoeten.

Pieter Omtzigt heeft vorig jaar een foute beslissing genomen. Hij had geen nieuwe partij moeten opzetten. Hij had beter een functie elders kunnen zoeken. Nu is hij de kop van Jut voor zowat de hele Tweede Kamer en symbool van een disfunctionerend systeem. Het was haast zielig hem daar te zien staan. Wordt niets meer.

De haatzaaier is ook een haatoogster en oogde evenmin erg fris. Wilders mag het slimste kamerlid zijn, hij is te slim for his own good en te losgeslagen om serieus te kunnen functioneren in een andere omgeving dan die van zijn eenmans partij. Tweet, tweet. Wordt niets meer.

Tja, Yesilgoz? En de boerin? Was niets, wordt niets.

Nu weer eens vier weken sfeer maken, bijzondere opties bekijken? Ik zeg niet meteen: wordt niets, want Putters is een verstandig persoon zonder de ijdelheid die Plasterk opnieuw in de sloot deed belanden. Bestuurscultuur? Lachen toch?

Er wordt veel geneuzeld over de manier waarop men met elkaar omgaat. Ik blijf gefascineerd door de rol die de Telegraaf hier speelt. Er wordt keihard campagne gevoerd tegen Omtzigt en zijn kiezers worden door De Winther tegen hem opgezet. De agenda van de wakkere krant is simpel: een rechts kabinet, zo rechts mogelijk, damn the torpedoes.

Hoe de sterkste zaak tegen Trump van de rails liep

Ik heb gisteren een stukje gekeken van de getuigenissen in de Willis-zaak, de openbare aanklager in Georgia die een relatie heeft of had met haar directe assistent, en hem misschien zelfs alleen maar ingehuurd heeft, a 600.000 dollar, om die reden. Er werd een soort dag tot dag, week tot week verslag gevraagd van wat ze samen hadden gedaan. Het was tenenkrommend, onwaardig en nutteloos, denk ik.

In het verhaal van Willis, dat ik op papier heb gezien, viel me vooral op dat ze mijnheer Wade, de partner, bij tijd en wijle neerzette als een typisch zwarte man met macho en bokito gedrag (ik overdrijf). Ze liet ook in niet mis te verstane bewoordingen weten dat ze op geen enkele manier iets wil van een man, dat ze wel voor zichzelf kan zorgen. Jammer dat ze dat niet bedacht voor ze deze domheid beging.

Het viel me op omdat ik net een geweldige roman heb gelezen,  The Love Songs of W.E.B.Dubois door Honoree Fanonne Jeffers, waarin dit soort gedrag ook aan de orde komt. Nog los van het geweldige historische verhaal over Creek indianen en zwarten, over slaven en plantagehouders en hoe dat doorwerkt tot op de dag van vandaag, komt er in het leven van de hoofdpersonen, nogal wat langs dat speelt in de zwarte gemeenschap. En alleen door een zwarte auteur beschreven kan worden.

Het gedoe over de mate van zwartheid, verschillende gradaties binnen een familie – soms, maar lang niet altijd, veroorzaakt door een verkrachtende plantagehouder ergens in het verleden – was fascinerend om te lezen. Het dedain voor rasgenoten die donkerder waren, de manier om aan discriminatie te ontkomen door je ras te ontkennen. Pijnlijker was het gedrag van veel van de zwarte mannen die optreden in het boek. Tot op de dag van vandaag wordt er op pussy gejaagd, krijgen vrouwen opdracht het bier uit de ijskast te halen, laten ze zich behandelen als slaven – pijnlijk als die constatering is. De hoofdpersoon is er tegelijk slachtoffer van en gaat er assertief mee om. 

De tiener die haar probeert over te halen tot seks in de auto, ergens in een bos, en door haar wordt afgewimpeld, verspreidt verhalen over haar hoerigheid. Ze repliceert door het verhaal in de studentenmarkt te zetten dat hij wel seks wilde maar wat ze ook probeerde, hij kon hem niet overeind krijgen. Wraak moet heet opgediend worden. De jongen gaat naar een andere school. Dit is ook een boek van sterke vrouwen.

Terug naar Georgia. Wat ik dus niet begrijp is hoe iemand in zo’n positie zo stupide kan zijn. Voorbeeldrol? Jazeker. Dat ze en passant ook nog een sterke zaak tegen de putsch pleger ondermijnt lijkt haast colleral damage. Het is een treurig spektakel.

Twee staten

Treurig op een ernstiger niveau is de oorlog die Nethanyahu voert (is er werkelijk niemand in Israël die ziet waar dit toe leidt?). HIj wil de confrontatie met Biden, wat de president overigens niet slecht uitkomt. Hij geeft niets om burgers, hij wil net als zijn rechtse partners de Palestijnen het land uit.

Logisch dit laatste, en Nethanyahu doet nog maar weer een poging om de tweestaten oplossing de nek om te draaien. Nou ja, poging. Die oplossing heeft nog steeds weinig kans, lijkt me. De toekomst van Israël als apartheidstaat lijkt verzekerd. Sympathie voor het land is er niet meer.

Trump, NATO en Rutte

Dat Trump niet houdt van bondgenoten, wisten we. Dat hij Europa niet te hulp zal komen als het nodig zou zijn, is geen nieuws, hoogstens dat hij het nu eens zo expliciet uitspreekt. De opwinding daarover in Europa komt rijkelijk laat. De man slaat maar wat uit, zijn toespraken zijn steeds onzinniger. Nee, het enige waar we echt van moeten opkijken is zijn uitnodiging aan Poetin om NAVO landen aan te vallen. Daaruit spreekt meer dan alleen afkeer van klaplopers, het was onnodig maar zoals dat gaat bij Trump, veelzeggend.

Poetin kon inmiddels twee uur orakelen bij de fake journalist Tucker Carlson. Wel mooi hoe Poetin nog even inwreef dat hij toch wel wat kritischer vragen had verwacht en als nieuws presenteerde dat hij liever Biden als president zou zien (de media holden er massaal achteraan, maar who cares?).

Die twee procent norm ligt al sinds 2014 op tafel. Ik hoorde deze week een VVD kamerlid zich nog opwinden dat we meer moeten uitgeven, dat we achterlopen. Het was fijn geweest als een van de journalisten hem eraan had herinnerd dat defensie is uitgekleed onder Rutte I, met de VVD, door die hopeloze minister Hans Hillen. En kijkt u het lijstje ministers van Defensie er nog maar eens op na: een VVD bolwerk.

Er lijkt een soort trots te ontstaan dat onze Rutte straks NAVO baas kan worden. Ik kan er niet aan mee doen. De balans van Ruttes optreden in de Nederlandse politiek is zo negatief dat ik er niet blij van kan worden als hij bij de NAVO zijn strapatsen mag vertonen – al lopen daar meer volwassen tegenhangers rond dan in Den Haag. 

Omroepen 

Tja, ik zit al jaren te zeuren over die bizarre publieke omroep van ons. Ze doen maar. Ik heb er niets meer over te zeggen.