John Kasich als Repubikeins geweten.

Misschien herinnert u zich het nachtmerriescenario dat ik een paar weken geleden schetste. Trump blundert door, valt dood neer, trekt zich terug of wordt uitgedaagd door andere Republikeinen. Meer specifiek: John Kasich, de gouverneur van Ohio, of Nikki Haley, de VN ambassadeur. De Democraten gaan spectaculair ten onder in Trump haat en onbeheerst op elkaar inslaan, met, pakweg, twintig kandidaten, onder wie minstens drie die toe zijn aan een rollator. De winnaar: een Republikein als John Kasich.

Misschien herinnert u zich ook dat ik tijdens de voorverkiezingen eind 2015, begin 2016 maar één Republikein zag van wie ik vrij zeker was dat die Clinton kon verslaan: John Kasich. Hmm. Ik had het spectaculair mis, toegegeven. Maar Kasich is van die hele club Republikeinen de enige die er eervol vanaf kwam.

In de huidige Republikeinse Partij, ruggegraatloze Trump volgers, springt Kasich eruit door kritisch te blijven. Trump heeft hem net een steuntje in de rug te geven door Kasich aan te vallen. Kasich zag het, terecht, als een uitgelezen mogelijkheid om zich te profileren voor 2020. Hier het verhaal in de Washington Post.

Het is allemaal nog vroeg. Eerst moeten de Democraten nog maar eens goed winnen in november en dan voorkomen dat ze als wilde honden, elkaar bijtend, rondhobbelen en zo de Republikeinen alsnog een kans te geven in 2020. Want laat u niet misleiden: als deze Republikeinse Partij Trump kwijt is, zal ze even zo makkelijk zich keren tot de volgende mogelijke winnaar die hen aan de macht houdt. Kasich of Haley of Cruz, het maakt ze niet uit. Maar mijn zorg is dat ze met name met Kasich, en in minder mate met Haley, een kans hebben.

Republikeinen hebben geen geweten alleen belangen. Kasich heeft meer te bieden maar hij kan er op rekenen dat de belangengroepen die Trump aan de macht houden hem zullen steunen en het zou me niet verbazen als hij als ervaren gouverneur ook nog andere kiezers aan zijn kar kan binden.