Je kunt geen week weg

Je kunt geen week weg zijn zonder een deel van het spectaculaire circus Trump te missen. Ik kan nu het hele Scaramucci verhaal overslaan. Jammer dat hij al weg is, de psycho verdiende een lotgenoot naast zich. Inmiddels is dus ook, als in januari voorzien, Priebus aan de dijk gezet. Het blijft onduidelijk of Dart Vader Bannon, slangenmens Conway en de Ivanka familie nog lang overleven. Het ontslaat me van de plicht om nog over Spicer, Priebus of die mallotig mafioso te schrijven.

So far, allemaal prima. Trump brengt niets tot stand. Ik zal hierboven een stuk plaatsen over wat had kunnen zijn.

Dit is geen Facebook, dus ik zal het kort houden waar ik ben geweest en vooral vertellen wat voor u interessant kan zijn.

We waren bij de tienjaarlijkse Beeldhouwwerken marathon in Münster. Plezierige stad, veel, jazeker, beeldhouwwerken, ook uit eerdere afleveringen. Mooi lokaal museum. Daarna Dokumenta in Kassel. We hadden ons voorbereid op een mindere aflevering, na alle negatieve besprekingen. Gelukkig waren die besprekingen allemaal verkeerd, een goede les om je daar niets van aan te trekken. Het was weer spannend en interessant. Het enige dat detoneerde was het Parthenon van boeken die ooit ergens op een lijst hadden gestaan. Gemakzuchtig en enkel goed voor topverkopen van steeds dezelfde boeken. 

De combinatie met Griekenland pakte goed uit. Moderne kunst daar interessant en soms inventief. Een 25 minuten durende film van een Israëlische filmmaker was een hoogtepunt, net als de opstelling die me deed realiseren dat door Post Traumatic Stress Disorder de gezinsomgeving wordt gemilitariseerd maar ook de krijgsmacht wordt gedomesticeerd.

Verder in Oost Duitsland dat verrassend aangenaam is. Details niet nodig, behalve dat Magdeburg een ware vondst was. Schitterend museum in het oude klooster. Op de weg terug gestopt in Bergen Belsen, waar een indrukwekkend, relatief nieuw (2007) Gedenkmal is opgezet. Vooral de manier waarop Russische krijgsgevangenen waren behandeld was nieuw voor me. Het negeren van de Verdragen van Geneve deed me denken aan de pogingen van de Bush Cheney bende om die in Irak en Afghanistan te ontlopen …. genoeg.