Je gelooft je ogen en oren niet. Maar dit is Amerika anno 2020.

De chef volksgezondheid in de VS raadt nu aan om met niet meer dan 50 mensen tegelijk in een ruimte of omgeving te zijn. Hij doet dit terwijl we de beelden zien van duizenden mensen op de 13 Amerikaanse vliegvelden waar panikerende Amerikanen probeerden het vreselijke Europa te ontsnappen. Dr. Trump sloot de grenzen omdat het virus, buitenlands natuurlijk (zeggen Jared Kushner en Stephen Miller, en Trump probeert voor te lezen wat ze voor hem geschreven hebben – zonder succes), buiten de deur gehouden moest worden. Als een paar van die duizenden mensen die werden opgevangen door een totaal onvoorbereid en hopeloos ineffectief grenssysteem inderdaad dat Europese virus bij zich droegen dan kunnen we de vliegvelden tot hot spot benoemen. De dreiging die Trump zag is door hem verduizendvoudigd. Bravo.

(Voor een lijst met Trumps uitspraken en daden, of gebrek daaraan, sinds mid januari, klik hier – prima verhaal NYT)

Ik aarzel om Dr. Trump direct verantwoordelijk te houden. De ondoordachte ban, verergerd door Trumps ad lib verhaal dat niemand er meer in mocht (later door de puinruimersbrigade van het Witte Huis geamendeerd tot een ban die niet gold voor Amerikanen – toen was het te laat, Amerikanen probeerden en masse terug naar huis te komen), had nooit uitgevoerd mogen worden. Ik weet niet wie van deze bende Trump dat idee influisterde (Miller en Kushner waarschijnlijk) maar Homeland Security en anderen hadden dit nooit mogen accepteren. Ze wisten dat travel bans chaos veroorzaken, Trump deed het l een keer eerder in januari 2017. Schande dat de maatregel zo werd afgekondigd.

Ik moet bekennen dat ik verbaasd blijf over de mate van incompetentie maar vooral van Trumpofilie in de direct omgeving van de president. Ik bedoel, van Trump kun je alles verwachten, en niets. Maar de rest? Is er niemand die zijn reputatie wil redden of versterken door in het openbaar te zeggen dat Trump vooral buitenspel gezet moet worden? Een interne Romney? 

Zijn acolieten blijven hem verdedigen, ook als ze weten dat hij vorige week er een totale puinhoop van maakte. Kwezel Pence begint elk optreden met een ode aan de clown en maakt bij elk optreden meer duidelijk dat hij nooit, maar dan ook nooit president moet worden. Laat hem maar bidden, maar liefst als ex-vp. Hij liegt niet op de manier van Trump, niet pathologisch, maar uit politiek opportunisme. Dat is erger.

Ook erg is Mnuchin, de minister van Financiën. Hij leek de enige in de regering die zijn verstand erbij hield. Hij onderhandelde met Pelosi over de wetgeving en haalde Trump over om te tekenen, waarna Moscow Mitch en zijn schapensenaat wel mee moesten gaan (of misschien hebben ze toch weer antiabortus spul erin gestopt). Maar bij de zondagshows verdedigde Mnuchin zonder enige reflectie de blunders van Trump. 

De vertoning in de Rose Garden, afgelopen vrijdag, was een dieptepunt in een regering die van dieptepunt naar dieptepunt sukkelt. Dat Trump zich niet verantwoordelijk acht voor wat er in zijn regering gebeurt (behalve als het succes betekent voor de grote man) is nog tot daar aan toe, maar die groep van hielenlikkers om hem heen. Dat verbaast me meer.

Hebben alle Amerikanen die in de buurt van de regering komen hun verstand op sterk water gezet? Misschien behalve mijnheer Fauci, maar die mag wat mij betreft wel wat harder roepen dat dit allemaal onzin is. De club rondom Pence is even treurig stemmend. De minister van Health and Human Services die voordat hij vertelt dat iedereen getest kan worden maar dat hij niet weet hoeveel tests beschikbaar zijn Trump uitgebreid prijst voor zijn kordate optreden. En opgedoken uit het ministerie waar hij zijn incompetentie uitgebreid liet zien, Ben Carson.  Wat doet die man daar? Ja, hij was ooit een neurochirurg maar heeft sindsdien niets gepresteerd.

Je kunt er lang en kort over schrijven maar het blijft een ongelooflijk spektakel: de VS in verval, sneller dan we ooit hadden kunnen denken. Een bananenrepubliek met een claudillo aan de leiding. Een land dat weken, maanden van dood en verderf tegemoet gaat – verergerd door de incompetentie van de chef. 

In je ergste nachtmerrie gebruiken Trump en zijn bende de corona crisis om de verkiezingen in november te frustreren. Het is relevant vast te stellen dat verkiezingen voor het presidentschap nooit zijn uitgesteld of afgelast, zelfs niet in 1864, tijdens de burgeroorlog. Maar zelfs als ze doorgaan en als de Republikeinse pogingen om kiezers te dwarsbomen worden verhinderd, dan is het de vraag of er gewoon fysiek gestemd kan worden. Gaat alles per post? Op afstand? Maakt Trump er een noodtoestand van die verkiezingen uberhaupt onmogelijk maakt?

Voorlopig is dat enkel een nachtmerrie maar niets is te dol voor deze regering en de Republikeinen. Als de kiezers de kans krijgen lijkt me dat nu niets – nou ja, de evangelische idioten zullen altijd voor Trump & Co blijven stemmen – hen ervan zal weerhouden om Trump met pek en veren weg te jagen en de Republikeinen elke macht van obstructie te ontnemen door de senaat te heroveren. 3 november kan de overwinning worden van de ratio, van een samenleving met een doel voor ogen, of een absolute ramp waarin de machthebbers hun macht misbruiken om hun wandaden toe te dekken en de macht te houden. Het zegt alles over het Amerika van nu dat beide mogelijk zijn.