Jazeker, Parkland laat nog eens zien dat Amerika’s problemen bij de Republikeinen gelegd kunnen worden

Wie nog twijfelde over de vraag of de Republikeinen werkelijk Amerika’s grootste probleem zijn, een opportunistisch, zelfzuchtige, obstructieve, de grondwet maltraiterende bende zijn, die kan na Parkland daarvan verzekerd zijn.

De reacties van Republikeinse politici waren precies zoals verwacht en zoals de NRA het wenst. De psycho in chief sloeg onzin uit, varieerde van dag tot dag in zijn oplossingen, en, het valt te voorspellen, gaat helemaal niets doen.

Paul Ryan, ooit door weldenkende Republikeinen (er zijn er een paar) ons voorgehouden als de denkende politicus, toont opnieuw zijn ware gezicht nadat hij in december de rijken rijker had gemaakt en het sociale stelsel verder uitgekleed: hij liet aanvankelijk niet van zich horen en later bleek hij de buikspreekpop van de NRA.

Mitch McConnell, expert in het schenden van de grondwet door zetels in het Supreme Court te stelen, heeft u evenmin gehoord. Hij past wel op. Maar let op: als het er op aankomt zal hij precies datgene doen wat de Republikeinen in november van pas komt, het maakt niet uit wat.

De echte opportunist is gouverneur Rick Scott van Florida die in november de Democraten een Senaatszetel wil afnemen. Hij was acht jaar lang een voorbeeld van Republikeins dogmatisme als gouverneur. Nu is hij ineens een voorstander van meer wapenwetgeving. Geen raadsel waarom. Hij wil in november winnen en hoopt zo gebruik te maken van Parkland. In de Senaat zal hij keurig doen wat de NRA vraagt, net als zijn collega Marco Rubio, een windvaan als er ooit een was.

En dan de ondergouverneur van Georgia. Die dreigt een wet die 50 miljoen belastingvoordeel aan Delta geeft, terug te draaien als de luchtvaartonderneming niet de goodies voor NRA leden in ere herstelt. Het is een voorspelbaar patroon, maar wat mij echt interesseert is hoe Delta aan die 50 miljoen uit de overheidspot kwam. Dat is het echte probleem met Amerikaanse politiek.