Hoe Rutte steeds gered wordt door D66

Ik lees in de krant zonder mening dat veel potentiële D66 kiezers toch voor de VVD zouden gaan om de haatzaaier af te stoppen. Ben ik de enige die hier een epische ironie ziet?

Pechtold heeft zichzelf groot gemaakt over de rug van Wilders, die hij al doende ook groot maakte. Ik ben het niet vaak eens met Dion Graus maar zijn advies, uit de hondentraining, om een keffertje, een aandachtszoeker te negeren, leek me goed getroffen.

In een ver verleden heb ik die discussie ooit binnen D66 gevoerd. Moest Pechtold niet eens ophouden, na dat succesvolle eerste jaar, met zich te profileren tegenover de haatzaaier? Ik kwam er niet ver mee. Hij zag dat het peilresultaten opleverde en ging gewoon door. Hij vond het zelfs een succes. Hoe je na tien jaar bakkeleien de dreiging van de PVV als grootste partij een succes kunt noemen, ontgaat me.

Pechtold krijgt sowieso loon naar werken. In 2012 verloor hij voorspelde zetels doordat kiezers in de tweestrijd PvdA-VVD naar beide partijen afdwaalden, waardoor we overigens een inferieure kwaliteit kamerleden kregen, wat een tamelijk domme dame van de VVD nog maar eens bevestigde. D66 redde Rutte met het lenteakkoord en werd daarvoor gestraft bij de verkiezingen waardoor D66 niet kon mee regeren.

Dat gaat hem deze keer niet gebeuren, vandaar dat Pechtold meteen al in de markt was als minister president (omdat zijn ministerschap zo’n succes was) en zelfs opstapt als partijleider als D66 niet in de regering komt. Nogal wat onzin voor iemand die als volksvertegenwoordiger gekozen wil worden.

Maar nu wordt hij ook nog eens gestraft voor zijn oppompen van Wilders. Potentiële D66 kiezers die weer naar Rutte gaan omdat de PVV anders te groot wordt. D66 die weer voorspelde winst kwijtraakt. Rottenberg schreef ooit dat hij Pechtold een geniale strateeg vond. Inderdaad, petje af. Rutte is hem eeuwig dankbaar.