Hoe het Witte Huis zichzelf klem zette

Metoo kan misschien niet de psycho zelf bereiken – de vrouwen die hem van aanranding en erger beschuldigden staan voorlopig in de kou – maar het is van een soort wrekende rechtvaardigheid dat dit Witte Huis op zijn bek gaat met de affaire Porter.

Chef staf Kelly ziet zijn gezag met de dag afbrokkelen – na leugens over wat en wanneer hij dingen wist. De persvoorlieger stelt dat de FBI nog bezig was met het onderzoek naar de clearance die deze Porter mocht krijgen, maar de FBI directeur vertelt dat dit onderzoek al ruim afgerond was. Wat deed die man daar nog? Waarschijnlijk samen met Jared Kushner, ook al zonder clearance, naar geheime documenten kijken. Lock them up, zou ik zeggen.

De psycho heeft het zelf allemaal nog wat erger gemaakt door geen enkele compassie te tonen met de vrouwen van Porter – wat zeg ik, hij gelooft hen niet. Zijn basishouding is dat de mannen om hem heen die zich gedragen als horken, net als hij, gewone onschuldige locker room praters zijn. Dat ging voor Porter niet op. Overigens is het ook nog aardig te noteren dat deze 40-jarige man ondertussen twee keer gescheiden is. Nog los van de losse handjes zou dat evangelische aanhangers van Trump misschien aan het denken moeten zeggen – ach, wat zeg ik, hij benoemt vriendelijke rechters, evangelische kiezers accepteren alles.

De schade is welverdiend. Weer een hele week weg met dit soort flutaffaires. Gisteren werden ook de schilderijen van Barack en Michelle Obama onthuld. De toespraken van beiden leidden tot acute nostalgie naar mensen die op intelligente wijze kunnen spreken en zich gedragen als, gewoon, beschaafde Amerikanen. Mooie portretten trouwens.