Het is dom om een serieus alternatief onder linkse vlag te laten varen

De Democraten in Californië hebben besloten dat ze ‘links’ moeten gaan in de strijd tegen de psycho. Ik denk dat ze het verkeerd hebben.

Waar Amerika (en veel Europese landen, waaronder Nederland) behoefte aan hebben is een inclusief beleid dat de samenleving als geheel ziet en daarnaar handelt in plaats van de belangen van groepen of individuen te behartigen. Dat een dergelijk beleid naar links helt, is evident maar het lijkt me onverstandig om het zelf als links neer te zetten.

Zo is Bernie Sanders niet degene die deze vlag moet dragen. Hij had geen serieus alternatief te bieden in de campagne van 2016. Hillary Clinton ook niet maar dat is precies de reden dat we met de psycho als president zitten. Politici als Sanders en smoezers zoals Clinton zijn het ideale doelwit voor mensen die de belangen van beperkte groepen behandelen – de GOP de rijken en degenen die het goed voor elkaar hebben.

Links of rechts zijn allang achterhaalde begrippen die voor de kiezer geen betekenis meer hebben. De Democraten zullen daarachter komen als ze op deze weg voortgaan – net als de sociaal democraten in West Europa.