Het bombshell scenario

Denkend over wat nu mogelijk is en horend dat de Republikeinen graag  het 25ste Amendement zouden willen inroepen – dat kunnen ze niet, een president afzetten wegens ongeschiktheid is voorbehouden aan leden van het kabinet en de vicepresident – realiseer ik me dat er een interessant scenario mogelijk is dat alles op zijn kop zet.

Stel dat Biden komende maand aftreedt. Kamala Harris wordt automatisch president. Ze zal op de conventie genomineerd worden voor een volle termijn. Ik denk dat Harris onderschat wordt en dat de Republikeinen te gemakkelijk denken dat ze haar kunnen verslaan. 

Er zijn een paar praktische problemen. President Harris moet een vicepresident nomineren die door beide huizen van het Congres goedgekeurd moet worden. Het zal onder alle omstandigheden lastig zijn om iemand te vinden die voor een Republikeins Huis acceptabel is. In 1973, toen vicepresident Agnew af moest treden, deed Nixon een goede greep met de aan beide zijden gerespecteerde Gerald Ford, toen minderheidsleider van de Republikeinen in het Huis. Vindt zo iemand maar eens in het huidige klimaat. Aan de andere kant kunnen de Republikeinen niet alles dwarsbomen zonder onverantwoordelijk te lijken (ik schrijf het, wetend dat onverantwoordelijkheid hun dagelijks modus operandi is).

Een additioneel probleem is dat Harris op de conventie een vice-president-kandidaat zou moeten kiezen. Die keuze komt al voor bovenstaande keuze door het Congres. Je kunt je een situatie voorstellen waarin Harris een running mate heeft die niet haar vicepresident is in de rest van de termijn. Ga er maar aan staan. 

Ik denk dat Biden aangeschoten, zoal niet dodelijk verwond, wild is. Laten we zeggen dat geen enkel scenario nu onmogelijk is.