Hét beeld van de G-20: Poetin en Mohammad bin Salmans high five. Moordenaars onder elkaar.

Dat beeld van Poetin high fiving met de Mohammad bin Salman is de belangrijkste boodschap van de G-20 bijeenkomst in Argentinië.

Moordenaars onder elkaar. Een high five voor autoritaire leiders. Dit is de wereld die Donald Trump heeft geschapen. 

Macron, May, Rutte: allemaal gingen ze keurig door de pomp voor de Saoedische bendeleider. Hij stond op de groepsfoto aan de zijkant, maar zijn grijns vertelde wat we moesten weten: hij kon er zeker van zijn dat hij wegkwam met zijn moorddadig optreden.

Voor Trump die dit alles mogelijk maakt, zou het een raar beeld geweest zijn – als hij enig idee had van wat er omgaat buiten zijn gut.

Ministers Pompeo en Mattis hadden afgelopen week nog de wrede oorlog die Saoedi Arabië voert in Jemen verdedigd. Moest om Iran in te tomen. Dat was ook het enige argument dat Trump, via Irak-succesnummer John Bolton, kon bedenken: we hebben deze moordenaars nodig om Iran in te tomen.

Tja, Iran heeft Assad in Syrië de overwinning gegeven en daarmee zijn positie behoorlijk versterkt. Zonder Rusland was dat niet mogelijk geweest. Oftewel, Rusland en Iran spelen in dezelfde wedstrijd, al valt hun teamspirit te betwijfelen. Maar waar speelt Saoedi Arabië?

De high five bewees dat Amerika aan de zijlijn staat. Saoedi Arabië doet wat het wil, Rusland speelt iedereen tegen elkaar uit, en de strategische partner  van Israël en Amerika blijkt in Poetin zijn grootste vriend te hebben gevonden.

De high five ging dan ook vooral over de overwinning van de autoritaire leiders op de slappe democratische hap van het westen, leiderloos zonder Amerikaanse president.