Harris en Warren doen goede zaken, Joe Biden sukkelt verder richting afgrond. Duwtje graag.

De eerste resultaten/analyses van de Democratische debatten zijn binnen. Een stuk of acht kandidaten die we niet meer hoeven te noemen, kunnen hun biezen pakken. Of ze dat zullen doen is een ander verhaal.

De winnaars zijn Elizabeth Warren, Julián Castro, Kamala Harris, Bill deBlasio en Pete Buttigieg. Zij lieten zien dat ze iets te bieden hebben en in het geval van Harris maakte ze een tijdige rentree in het veld dat ze in het begin aardig gedomineerd had. Ze pakte de rollator kandidaat Biden hard aan en terecht. Laat u niet misleiden, de zogenaamde backlash tegen Harris door de Biden adepten gaat nergens toe leiden behalve dat het de Democraten in het algemeen schade doet.

Het is overigens verstandig om in het achterhoofd te houden dat Harris’ aanval op Biden minder ging over diens prestaties in burgerrechten of door niemand betoogd racisme. Nee, ze deed op een slimme manier wat nodig was: laten zien dat oude Joe totaal niet bij de tijd is en, in zijn verontrustende Hillary imitatie, hopeloos politiek toondoof is. De twee dingen gaan samen en diskwalificeren hem. Harris legde er de vinger op. 

Joe Biden was een dudd, Bernie Sanders een repeterende plaat. Dat is mooi, de geronto generatie verdwijnt in de coulissen. Biden is nog niet dood en begraven maar dat komt wel. Zichzelf verkopen als de Obama-Biden administration is niet voldoende. Sanders verdwijnt pas uit beeld als zijn aanhang hem massaal verlaat voor het betere alternatief, Elizabeth Warren. Ik vermoed dat terugzakken tot zo rond de tien procent misschien (hopelijk) vijftien procent aan Sanders het teken zal geven te vertrekken.

Harris deed zonder meer de beste zaken in termen van ‘break out’, Warren was inhoudelijk het sterkste. Ik vermoed dat Castro en Buttigieg uiteindelijk zullen opduiken in ondersteunende rollen als vp kandidaten, waarbij ik niet uitsluit dat Buttigieg echt doorbreekt. Helaas, Beto O’Rourke weet nu zeker dat hij op het verkeerde podium is beland. Hij had voor de senaatszetel in 2020 moeten gaan. Nu zijn beide buiten bereik en ik vermoed dat hij zichzelf geen goed gedaan heeft als potentiële vp kandidaat.

Voor de rest geldt dat Hickenlooper en Jay Inslee geen reden gaven om mensen met uitvoerende vaardigheden hoog te waarderen. Cory Booker en Amy Klobuchar zijn nog niet uitgerangeerd maar blijven achterin hangen en dat geldt ook voor Kirsten Gillibrand.

En natuurlijk konden de Trump-racisten zich weer niet inhouden. Fredo bracht een variant op het birther verhaal in door te tweeten over Harris en ras. Alle Trumps zijn racisten. Een verschil deze keer is dat we de duivels kennen maar dat wil niet zeggen dat in het Amerika van 2020 race bating, dog whistling en presidentiële leugens niet een groot deel van de slechtste kant van Amerika vertonen.