Grenzen verleggen in Trumpistan

‘Valt wel mee’ watch. 

Trump blijft proberen nieuwe grenzen op te zoeken voor het presidentschap. Voor een gehoor van politiemensen was hij opnieuw vulgair kritisch over de rechtelijke macht en afstompend negatief over de media. 

Het was aanleiding voor een nieuw unicum: Neil Gorsuch, de rechter die Trump heeft voorgedragen voor het Supreme Court, nam afstand van de psycho. Hij deed het helaas in persoonlijke termen, zeggend dat Trumps onzin ‘demoraliserend’ en ‘ontmoedigend’ werkte op rechters. Beter had hij kunnen zeggen dat in een beschaafd land met een scheiding der machten het niet aangaat dat de uitvoerende macht de rechtelijke macht probeert kalt te stellen. De Democraten kunnen nog leuke vragen gaan stellen aan Gorsuch.

Ander unicum, en curieus genoeg een groter probleem voor Trump: zijn gebrek aan zelfbeheersing door Nordstrom, een soort Amerikaanse Bijenkorf, uit te kafferen voor het laten vallen van de rommel die Ivanka Trump probeert te slijten door zichzelf in de photo opportunities te wringen en daarna ermee te adverteren. Het was een mooi succes voor de ‘grab your wallet’ beweging. Trumps zwakste punt blijft zijn pathologische behoefte om succes te claimen, ook voor zijn kinderen. Als hij in de problemen komt, dan is het op dit terrein.

Of natuurlijk het starten van een oorlog in het Midden Oosten.

Er was een minidiscussie in de krant zonder mening over een column van Heleen Mees die suggereerde dat de regering Trump de chaos expres creëert om straks op die basis een staatsgreep te plegen. Dat lijkt me over the top. Volgens mij (zie een paar dagen geleden) heeft Bannon geen doel met zijn chaos anders dan gewoon, chaos te creëren. Trump zelf heeft chaos niet als doel, maar hij kan er wel in meegesleept worden.

Gaan de ruggengraatloze Republikeinen in het Congres, druk bezig met het wegwerken van elke mogelijkheid tot samenwerking, als die er al was na acht jaar obstructie, zo’n staatsgreep tolereren? Nee, de VS mag een derde wereldland zijn, een rijke bananenrepubliek, maar dat zit er toch echt niet aan te komen. Het is gewoon chaos omdat het zo leuk is om chaos te hebben, de elite dwars te zitten. Gaat niet zo lang duren, schat ik zo.