Geen historisch precedent

Wat te doen met een presidentsverkiezing die niet legitiem was? Donald Trump kan verwijderd worden maar de Republikeinse meerderheden die aan zijn valse campagne te danken waren, blijven. Er is geen precedent voor in de Amerikaanse geschiedenis. Verkiezingen kunnen niet worden overgedaan.

In 1876 stalen de Republikeinen (ja, ook toen al) de verkiezingen door in drie bezette staten in het Zuiden (restant van de burgeroorlog) de kiesmannen te veranderen. Het leidde tot een patstelling die pas net voor de inauguratie werd doorbroken. De Democraten accepteerden president Rutherford Hayes in ruil voor een einde aan de bezetting en de reconstructie, eigenlijk een vrije hand in hun eigen Zuiden.

In 1800 was het probleem dat Jefferson en Burr gelijk waren geëindigd in kiesmannen, dat kon omdat toen in de grondwet stond dat iedere kiesman twee stemmen had en dat degene met de meeste stemmen president werd, de volgende vice president. Alleen had iemand vergeten om die vice-president dan minder stemmen te geven. Dus eindigden ze gelijk. Het kwam, zoals het hoort, in het Huis terecht waar Hamilton, bepaald geen Jefferson vriend, de doorslag gaf. Burr schoot Hamilton in 1804 dood.

In 2000 was onduidelijk wie in Florida had gewonnen vanwege grootscheepse chaos in het kiessysteem. De 537 stemmen van kleine Bush bleven staan en het Supreme Court werd overgehaald om het hertellen te staken, een interventie die door Scalia met geen mogelijkheid kon worden gerechtvaardigd op basis van een strikte interpretatie van de grondwet.

Maar een situatie waarin na de verkiezingen blijkt dat de president niet legitiem is gekozen, dat hebben we nog niet gehad. Het kan tot allerlei varianten leiden, gezien de stupiditeit van de Republikeinen in het Congres, waarschijnlijk tot niets goeds.

Trump en Pence kunnen worden verwijderd, dan moet het Congres een nieuwe vice-president aanwijzen en dat zou een partijloos type kunnen zijn. Zover zal het, denk ik, niet komen. President Pence zal de termijn van Trump uitdienen maar zonder veel eigen macht.