Erger dan Watergate

Tot voor kort kon ik volhouden dat alles wat Trump in zijn eerste jaar heeft gedaan nog niet in de buurt kwam van Watergate-territory.

Niet meer. Deze psychopaat die enkel aan zichzelf denkt, zal in zijn ondergang het Amerikaanse rechtsstysteem en democratische rechtsstaat met zich meeslepen. Net als in de Nixon tijd is inmiddels het proces van leugens, ontkenning en besmeuring van anderen Trumps echte probleem (als er geen Rusland probleem was dan heeft hij er nu een gemaakt).  Door de rechtshandhaving van het land onder verdenking te plaatsen bedreigt hij alles wat Amerika anders maakt dan die landen in Afrika die Trump zo welsprekend beschreef.

Doordat hij de Republikeinse Partij medeplichtig heeft gemaakt (of ze heeft dat zelf gedaan, moet ik zeggen) en de opportunistische wezels die namens de partij in het Congres zitten een minkukelende collega Nunes hebben geholpen en ondersteund, zijn we nu bezig met een grondwettelijke crisis in slow motion. Trump rekent erop dat zijn aanhang en zijn partij meegaat in zijn samenzweringsidioterie en er zijn tekenen dat dit al het geval is. Paul Ryan, de Speaker van het Huis, die toch al zijn ethische onderscheidingsvermogen had verkocht aan de man die zijn ideeën beloofde uit te voeren, zette zichzelf afgelopen week opnieuw te kijk als een opportunist zonder geweten.

De meerderheid van de Republikeinse kiezers vertrouwen de FBI en het ministerie van Justitie niet meer. Ze vertrouwen Trump en de Republikeinen wel. Ze staan open voor de onzin die beide debiteren, van de birther campagne tot de huidige anti-rechtsstaat campagne.

Een paar Republikeinen laten puh puh geluiden horen, onder wie McCain en Collins (die zich in december lieten inkapselen), maar ze doen niets om aan deze waanzin een einde te maken. Als er een einde zou zijn, dan is het dat publieke functionarissen die gewoon hun eerlijke werk doen, zoals Rosenstein, de onderminster van Justitie, en McCabe, de baas van de FBI, ontslag nemen. Hun wel degelijke ethische probleem is dat ze de psycho en zijn medegangsters vrij baan geven.

Trumps strategie is eenvoudig: het Mueller onderzoek zo besmeuren dat wat er ook uit komt, met bewijzen en al, de burger het niet gelooft, denkt dat het partijdig is. Niemand is meer onpartijdig, menen de Trumpistani.

Het einde is nog niet in zicht. Wel kunnen we nu al zeggen dat het niet goed gaat aflopen.