Er was altijd een rechtse poot in het omroepbestel, zie Wibo van der Linde

Er zullen niet zoveel mensen meer zijn die de vandaag overleden Wibo van der Linde nog kennen. Hij was de man die voor de AVRO en de TROS actualiteitenrubrieken opzette met een rechtse signatuur.

Het is misschien goed om daar nog even bij stil te staan en een andere leugen van de haatzaaier te ontmaskeren: dat het hele publieke bestel links is, of de linkse kerk vertegenwoordigt, zoals Fortuyn het noemde.

Bull, de AVRO en de TROS waren altijd gewoon de rechtervleugel en waren er altijd al. Dat ze de laatste decennia geen serieuze actualiteitenprogramma’s maakten en dat BNN/VARA daarin domineerde, was een omroepen probleem, had niets met links of rechts te maken.

Het onderstreept ook nog eens de onzin om de Telegraafomroepen WNL en het zakkenvullersclubje van Powned toe te laten om zogenaamd het geluid van rechts te laten horen. Dat was er altijd al. De grootste omroepen waren rechts. Nu wordt de vooringenomen blaasaap, vriend van Rutte, PC Hooftdeskundige, Jort Kelder, ingehuurd om rechts te vertegenwoordigen. Hoe dat gaat uitpakken is goed te horen in zijn vervelende programma op zaterdagmiddag dat het diepere Kamerbreed verving. Zo gaat dat.

Enfin, het doet er weinig meer toe nu het publieke bestel publieke onzin is geworden. Leden zijn niet relevant, omroepgidsen niet meer de lokkertjes, kijkcijfers domineren en netmanagers bepalen wat wel en niet mag overleven. Ik blijf bij mijn pleidooi voor een publieke bestel op basis van matching funds: omroepen die een bepaald bedrag bijeen schrapen van dankbare kijkers, krijgen dat gematched door de overheid. Eens kijken hoeveel van die truttige AVRO en TROS programma’s zouden overleven.

Ik heb niet de illusie dat we daar ooit toe komen. Klik voor een van mijn eerdere pleidooien hier.