Een vrijbrief voor moordenaars.

De psycho had het gisteren druk met gratie verleningen. Eerst de kalkoen vanwege de Thanksgiving morgen,  vervolgens de moordenaar die Saoedi Arabië leidt. Morgen volgt waarschijnlijk Ivanka Trump voor het schenden van regels over email gebruik – die ze, zegt ze, niet kende. Voor domheid is geen excuus. Wie na een campagne van drie jaar lock her up over email gebruik claimt de regels niet te kennen … Nou ja, wie sheriff Arpaio gratie verleent nadat hij is veroordeeld voor het schenden van de grondwet, moet tot alles in staat geacht worden.

De Khashoggi doofpot doet me denken aan het voorspel voor de eerste Irak oorlog. Toen ging een klungelige Amerikaanse diplomate langs bij Saddam Hoessein zonder duidelijk te maken dat een bezetting van Koeweit voor de VS onacceptabel was. Saddam had net jarenlange Amerikaanse steun achter de rug, enkel en alleen omdat hij Iran lastig viel met een acht jaar durende oorlog die honderdduizenden doden kostte. Hij dacht dat hij wel kon wegkomen met een bezetting van Koeweit – de VS wilde hem immers als bondgenoot houden. Het resultaat kennen we. Roekeloze autoritaire types hebben de neiging om hun almacht te overschatten en verkeerd te gebruiken. Zie: Saoedi Arabië.

Dit moordenaarsregime dat al jaren een brute oorlog voert in Jemen en Qatar probeert te ondermijnen, kan uit Trumps vrijbrief voor moord en voorkeur voor autoritaire regimes alleen maar afleiden dat ze overal mee kunnen wegkomen. Duterte, idem ditto. Erdogan, Sissi, Xi: de VS is niet geïnteresseerd in mensenrechten of simpele menselijke waardigheid. Alles wijkt voor America First, of beter, Trump First.